Evenimentul ZileiSocialCe pregătește Rusia? Ordinul lui Putin dă motive oficiale de îngrijorare României

Ce pregătește Rusia? Ordinul lui Putin dă motive oficiale de îngrijorare României

Ce pregătește Rusia? Ordinul lui Putin dă motive oficiale de îngrijorare României
Îngrijorările privind situația din Marea Neagră, Crimeea și granița occidentală a Rusiei au fost analizate de către ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu. ”Anunţul pe care l-a făcut Federaţia Rusă arată şi faptul că echipamentele grele rămân pe teren”, a declarat ministrul român de externe.

Recentul anunţ al Federaţiei Ruse privind retragerea trupelor din jurul Ucrainei arată şi faptul că echipamentele grele rămân pe teren şi ar putea să fie folosite „într-o ediţie a doua sau mai multe ale acestui eveniment”, a afirmat, duminică, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, relatează Agerpres.

Trebuie făcute evaluări și continuate demersurile pentru dezescaladare

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a vorbit duminică seara, la Antena 3, despre anunţul Rusiei cu privire la retragerea trupelor care au fost masate în şi în jurul Ucrainei. În acest context, a arătat ministrul, trebuie făcute evaluări şi continuate demersuri pentru dezescaladare.

„De altfel, anunţul pe care l-a făcut Federaţia Rusă arată şi faptul că echipamentele grele rămân pe teren, ceea ce reprezintă în continuare un semn de îngrijorare, pe de o parte pentru că asta înseamnă că ele ar putea să fie folosite şi într-o ediţie a doua sau mai multe ale acestui eveniment care a avut loc în regiunea Mării Negre.

În al doilea rând, arată faptul că aceste echipamente nu rămân singure, evident. Asta înseamnă că în orice ipoteză, chiar şi dacă această retragere are loc, ea nu va fi una totală”, a arătat şeful diplomaţiei române.

Bogdan Aurescu a vorbit despre discuțiile purtate cu omologii săi

În acest sens, el a amintit ceea ce a spus, vineri, la Bucureşti, omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, anume că „rămân în continuare acele interdicţii, pe care Federaţia Rusă le-a introdus cu privire la navigaţia maritimă în anumite sectoare ale Mării Negre, la care se adaugă şi interdicţia aeriană în anumite sectoare ale Mării Negre”.

Bogdan Aurescu a vorbit despre discuţiile pe care le-a avut în cadrul întâlnirii de vineri cu omologii săi turc, respectiv polonez.

„Există elemente de îngrijorare care justifică această abordare a noastră, inclusiv în cadrul acestei trilaterale, iar faptul că am avut acest eveniment la Bucureşti arată seriozitate cu care ne aplecăm asupra evoluţiilor regionale”, a arătat Aurescu.


Accesează: