Evenimentul Zilei > International > NATO critică o retragere accelerată a SUA din Afganistan
NATO critică o retragere accelerată a SUA din Afganistan

NATO critică o retragere accelerată a SUA din Afganistan

O retragere precipitată a Alianței din Afganistan ar avea un „preț foarte mare”, cu riscul de a vedea această țară „să redevină o bază pentru teroriștii internaționali”, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după anunțurile americane.

Afganistan riscă să redevină din nou o bază pentru teroriștii internaționali care planifică și organizează atacuri în țările noastre, iar Statul Islamic ar putea reconstrui în Afganistan califatul terorii pe care l-a pierdut în Siria și Irak”, a reacționat Jens Stoltenberg, ca răspuns la dorința președintelui în exercițiu al SUA, Donald Trump, să accelereze retragerea militarilor americani desfășurați în Afganistan.

Secretarul general al Alianței Nord Atlantice a formulat deja acest avertisment în cadrul reuniunii miniștrilor Apărării, care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, iar argumentele sale au fost reluate luni de şeful majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, într-o atenţionare către Trump.

Donald Trump, învins în alegerile prezidențiale de către democratul Joe Biden, dar în funcție până în ianuarie 2021, a promis că va pune capăt „războaielor nesfârșite” și a spus că vrea să reducă numărul soldaților americani la 2.500 în Afganistan la începutul anului 2021. El a vorbit despre o retragere totală pentru Crăciun, scrie Le Figaro.

NATO a plecat în Afganistan după un atac asupra Statelor Unite pentru a se asigura că această țară nu va mai fi niciodată un refugiu sigur pentru teroriștii internaționali. Sute de mii de soldați din Europa și nu numai s-au alăturat trupelor americane în Afganistan și peste o mie dintre ei au plătit prețul final”, a spus  Stoltenberg.

„În prezent, avem mai puțin de 12.000 de soldați NATO în Afganistan și mai mult de jumătate dintre ei sunt forțe non-americane. Chiar și cu reduceri suplimentare ale SUA, NATO își va continua misiunea de instruire, consiliere și asistență a forțelor de securitate afgane și se angajează să le finanțeze până în 2024 ”, a continuat Stoltenberg.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE