Evenimentul Zilei > International > Franța: Retragerea SUA din Afganistan și Irak, o idee rea
Franța: Retragerea SUA din Afganistan și Irak, o idee rea

Franța: Retragerea SUA din Afganistan și Irak, o idee rea

Emmanuel Macron îl va primi luni dimineaţa pe secretarul american de Stat Mike Pompeo.

Guvernul francez îi va transmite secretarului de stat american Mike Pompeo, ce va desfăşura în curând o vizită la Paris, că retragerea trupelor americane din Afganistan sau Irak ar fi o idee rea, a declarat vineri ministrul afacerilor externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, informează AFP şi Reuters.

„Acest lucru nu ar trebui făcut, în opinia noastră. Acest lucru nu ar trebui făcut nici în Irak, vom spune” în timpul vizitei lui Pompeo la Paris, de sâmbătă până luni, a declarat Jean-Yves Le Drian, întrebat despre o eventuală accelerare a retragerii trupelor americane din Afganistan, scrie Agerpres.

Ministrul francez a făcut aceste declarații pentru postul de televiziune BFM şi postul de radio RMC.

„Există o mulţime de subiecte dificile pentru a le evoca împreună, există situaţia din Irak, situaţia din Iran, terorismul, dificultăţile din Orientul Mijlociu, problema relaţiilor cu China”, a declarat ministrul Jean-Yves Le Drian.

AFP notează că Donald Trump, care refuză să-şi recunoască înfrângerea electorală în faţa lui Joe Biden, circa două luni înainte de încheierea mandatului său, a numit apropiaţi ai săi în posturi importante la Pentagon, în scopul aparent de a accelera retragerea trupelor SUA din Afganistan.

Pe de altă parte, informaţii despre o eventuală retragere a trupelor americane din Irak au circulat şi recent. La începutul lunii octombrie, mai multe surse politice şi diplomatice au confirmat că Mike Pompeo i-a dat un ultimatum Irakului.

În acest ultimatum se preciza: fie atacurile grupărilor proiraniene împotriva intereselor americane în Irak încetează, fie Washingtonul îşi închide ambasada şi îşi retrage cei 3.000 de soldaţi şi diplomaţii săi.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl va primi luni dimineaţa pe secretarul de stat american Mike Pompeo, în turneu diplomatic în Europa şi în Orientul Mijlociu.

Întrevederea din Franța va avea loc la cererea șefului dimplomației americane şi „în deplină transparenţă cu echipa preşedintelui ales Joe Biden”, a anunţat joi Palatul Elysee.