Evenimentul Zilei > Actualitate > Băsescu, dezvăluiri despre jurnaliștii răpiți în Irak. Misiunea dubioasă a lui Florian Coldea
Băsescu, dezvăluiri despre jurnaliștii răpiți în Irak. Misiunea dubioasă a lui Florian Coldea

Băsescu, dezvăluiri despre jurnaliștii răpiți în Irak. Misiunea dubioasă a lui Florian Coldea

Generalul SRI Florian Coldea a participat la misiunea de salvare a ziariștilor răpiți în Irak, în 2005, din ordinul fostului președinte Traian Băsescu, în condițiile în care serviciul nu avea competență în afara țării.

Fostul președinte Traian Băsescu a confirmat dezvăluirile pe care le-a făcut fostul ofițer SRI Daniel Florea, legate de acest subiect, precizând, însă, că decizia i-a aparținut în totalitate. El a declarat că ofițerii SRI, fiind militari, au acționat la ordinul pe care l-a dat el.

„Misiunea a fost condusă de SIE, de un general SIE, Coldea participa la toate discuțiile. De la Coldea știam legătura pe care o avea acolo, s-a dovedit că au identificat corect. Întrebarea este ce căuta SRI-ul în afara frontierelor? V-am dat explicația. Ei fiind militari, au executat ordinul președintelui. Mi-am asumat acest lucru”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, miercuri seară, conform Realitatea PLUS.

Ofițerul de informații a afirmat că în misiunea de recuperare a celor trei jurnaliști răpiți în Irak, în 2005, au fost trimiși doi ofițeri SRI, Daniel Dragomir și Florian Coldea, care nu aveau competență în străinătate. De asemenea, el a mai spus că acesta a fost motivul pentru care Florian Coldea a fost numit în funcția de prim-adjunct al SRI de Traian Băsescu.

Dacă s-ar repeta istoria…

Pe de altă parte, Traian Băsescu a precizat că, dacă ar fi să se repete istoria, nu l-ar mai ține pe generalul Florian Coldea în funcția de director adjunct al Serviciului Român de Informații pentru opt ani. Fostul președinte a subliniat că l-ar fi numit în această funcție pe Florian Coldea, dar numai pentru un mandate de patru ani.

„Oamenii ăștia promovați la vârste foarte fragede în funcții extrem de înalte își termină mandatele foarte de tineri și, înainte de a și le termina, nu le place să mai revină de unde au fost promovați, și atunci încep o adevărată bătălie pentru putere”, a mai spus Traian Băsescu, conform sursei citate.

Fostul ofițer de informații Daniel Florea a relatat că generalul Coldea și un alt ofițer al SRI au fost implicați în misiunea de recuperare a jurnaliștilor români răpiți în Irak în 2005. Aceștia au fost recuperați și s-au întors în țară pe 22 mai 2005, după ce au stat în captivitate 55 de zile.