Evenimentul ZileiPoliticaBogdan Aurescu, despre ridicarea vizelor către SUA. Când vom călători liber peste Ocean

Bogdan Aurescu, despre ridicarea vizelor către SUA. Când vom călători liber peste Ocean

Bogdan Aurescu, despre ridicarea vizelor către SUA. Când vom călători liber peste Ocean
Ministerul Afacerilor Externe pregătește o campanie de informare publică al cărei scop final este eliminarea vizelor de călătorie pentru Statele Unite.

Ministerul Afacerilor Externe pregătește o campanie de informare menită să reducă rata de refuz la vize de călătorie pentru Statele Unite. În caz de reușită, dacă rata de refuz va scădea, românii ar putea călători fără viză peste Ocean. Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, obiectivul urmărit este de reducere a ratei de refuz la 3% la cererile de viză pentru deplasări pe termen scurt. În prezent, rata de refuz este de 9 – 10%.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat la telefon cu secretarul de stat american, Antony Blinken, pe acest subiect. Cei doi oficiali au trecut în revistă principalele motive pentru care le sunt refuzate vizele de intrare în SUA cetățenilor români.

„Programul Visa Waiver este reglementat de o legislaţie a Congresului american. Ea prevede un anumit plafon, de 3%, din rata de refuz pentru cererile de viză pentru deplasare pe interval scurt, de 6 luni, în Statele Unite. Noi nu suntem încă la acest plafon de 3%. Noi suntem în jur de 9-10%, acesta e plafonul la care ne încadrăm în momentul acesta”, a precizat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a declarat că este nevoie ca cetățenii români să conștientizeze, atunci când depun actele pentru viză, șansele de reușită pe care le au.

„Prin urmare, trebuie să facem în continuare eforturi de conştientizare publică pentru cetăţenii români, atunci când depun o cerere pentru viză, să ştie dacă au şanse să obţina această viza, pentru că altfel riscăm să rămânem în continuare la acest plafon sau să nu progresăm suficient de rapid să ajungem la 3%”, a declarat ministrul.

Campanie de informare publică

În urma acestei discuții, ministrul român a anunțat că urmează să fie lansată o campanie de informare publică care să ducă, în final, la ridicarea vizelor de călătorie în SUA.

„În momentul în care vom avea o discuţie aplicată pe motivele de refuz, atunci vom putea să targetăm această campanie publică exact pe acele elemente care fac ca în momentul de faţă să rămânem la un astfel de plafon destul de ridicat, departe de plafonul de 3% care ne introduce în Visa Waiver”, a spus ministrul român de Externe.

În urmă cu o săptămână, noul ambasador al României în SUA, Andrei Muraru, declara că, până la sfârşitul mandatului preşedintelui Klaus Iohannis (în 2024), românii vor putea călători fără vize în Statele Unite.


Accesează: