Ministrul afacerilor externe reiterează recomandarea utilizării votului prin corespondență, ca modalitate simplă,
eficientă și sigură din punct de vedere sanitar de exercitare a dreptului constituțional de vot.

Stimați cetățeni români din afara granițelor țării,

Mai sunt doar 3 zile în care puteți opta pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, prin înregistrarea pe platforma www.votstrainatate.ro.

Votul prin corespondență este cea mai sigură cale pentru a vă proteja sănătatea, în actualul context pandemic. De aceea, vă recomand din nou să optați pentru votul prin corespondență și să vă înscrieți pe platforma www.votstrainatate.ro.

Vă reamintesc faptul că la înscrierea pentru votul prin corespondență aveți posibilitatea de a face dovada reședinței sau domiciliului în străinătate folosindu-vă de unele dintre cele mai uzuale documente, cum ar fi permisul de conducere în Spania, factura de utilități în Franța, abonamentul de transport în Olanda.

Lista integrală este disponibilă pe site-ul MAE, în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare din anul 2020 – http://www.mae.ro/node/52162.

De asemenea, Biroul Electoral Central a decis de curând, ca urmare a demersurilor noastre, faptul că alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din decembrie 2020 în baza acestuia.

Așa cum am făcut și anul trecut la alegerile prezidențiale, vă asigur că și de această dată Ministerul Afacerilor Externe va depune în continuare toate eforturile care ne stau la îndemână, potrivit competențelor noastre legale, în circumstanțele actuale, pentru a ne asigura că toți cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să participe la acest proces electoral vor putea să o facă în condiții de siguranță.

Vă îndemn să alegeți votul prin corespondență, vă îndemn să optați pentru o modalitate simplă, eficientă și care vă protejează sănătatea!