Evenimentul Zilei > Economie > Ce ne pregătesc bancherii? Euro nu poate supraviețui fără un „stat unic”!
Ce ne pregătesc bancherii? Euro nu poate supraviețui fără un „stat unic”!

Ce ne pregătesc bancherii? Euro nu poate supraviețui fără un „stat unic”!

Deși euroscepticismul este în creșetere în majoritatea țărilor europene, bancherii de top ai Europei nu se sfiesc să vorbească din nou despre un superstat. Rațiunile sunt de natur[ financiară.

Ce ne pregătesc bancherii? Guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, este unul dintre cei mai importanți bancheri din Europa. Face parte atât din consiliul de conducere, cât și din consiliul general al Băncii Centrale Europene.

Cu alte cuvinte, declarațiile sale trebuie luate în serios. Mai ales când e vorba de lucruri importante cum ar fi euro și viitorul Uniunii Europene. „Euro poate rezista doar dacă zona euro devine un stat unic”. Comentariile lui Vigo au venit ca urmare a anunțului făcut de Comisia Europeană și BCE cî vor lansa un proiect digital al euro.

Ce ne pregătesc bancherii?

Ignazio Visco, care a fost numit șef al băncii italiene în 2011, a declarat că BCE este „singura bancă centrală federală dintr-un grup de țări care nu au o structură federală”.


Erdogan a pus ochii pe Moldova? Acțiunile care arată intențiile venite din Turcia


Constituirea unui singur stat este inevitabilă, spune Vigo, care afirmă că pandemia care a devastat statele membre ale UE timp de aproape un an. „împinge parțial în această direcție”.

Ce ne pregătesc bancherii? Draghi vorbește de o Uniune Europeană mai integrată

Vigo nu este singurul care gândește astfel. Un fost președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a devenit de curând premier al Italiei. Draghi nu s-a sfiit să afirme în fața senatului italian că susținerea pentru guvernul său „înseamnă împărtășirea ireversibilității alegerii euro.  Și, mai mult,  împărtășirea perspectivei unei Uniuni Europene din ce în ce mai integrate, care va duce la un buget public comun”.


UE se destramă sub ochii noștri. De ce a eșuat programul de vaccinare


De altfel,Visco a făcut referire la acest discurs când a declarat că Banca Italiei este „o componentă fundamentală a suveranității comune, așa cum a spus Mario Draghi în urmă cu câteva zile”, scrie cotidioanul britanic Daily Express.

Declarațiile lui Visco vor da probabil apă la moară acelor teorii ale conspirației care afirmă că elitele politice și financiare se folosesc de pandemie pentru a forța Marea Resetare, inclusiv constituirea unui guvern mondial.

Experiențe extracorporale la limita morții. Mărturiile unui mare savant