Evenimentul Zilei > Politica > Ce efecte produce alegerea lui Joe Biden pentru România? Surpriza este uriașă
Ce efecte produce alegerea lui Joe Biden pentru România? Surpriza este uriașă

Ce efecte produce alegerea lui Joe Biden pentru România? Surpriza este uriașă

Faptul că Joe Biden este aproape să câștige alegerile prezidențiale din SUA ne-a făcut să ne întrebăm care sunt efectele unui schimbări a președintelui de la Casa Albă pentru România.

Dan Andronic, directorul Evenimentul Zilei și Capital, dar și unul dintre analiștii politici cu un capital uriaș de imagine în domeniu, a afirmat că interesul pe care SUA îl au față de România nu intră în atribuțiile președintelui, ci ale instituțiilor importante ale americanilor.

„O victorie a lui Joe Biden în alegerile prezidențiale nu va avea niciun efect asupra României. Pentru că politica Statelor Unite în Europa de Est, la granița NATO cu Rusia, nu o face președintele SUA, ci Departamentul de Stat, CIA și Pentagonul. Instituții de care președintele SUA depinde, și nu invers. Faptul că românii au sindromul „Înaltei Porții” și își închipuie că atunci când se schimbă Sultanul se schimbă și politica externă ne arată precaritatea analizei autohtone și nu o realitate geopolitică”, a declarat Dan Andronic pentru EvZ.ro.

Dan Andronic a anticipat, în cadrul unui editorial, că alegerile prezidențiale din SUA vor fi câștigate de Joe Biden. „Din capul locului trebuie să spun că sunt unul din cei care cred că Donald Trump va pierde alegerile prezidențiale”, este o frază din editorialul lui Dan Andronic.

Joe Biden mai are doar o formalitate de îndeplinit

 

Joe Biden, 77 de ani, este vineri la un pas să acceadă la Casa Albă după ce a înregistrat un avans în voturile din statul-cheie Pennsylvania, unde procesul de numărare continuă, însă Donald Trump pare hotărât să conteste verdictul voturilor. Niciun învingător nu a fost încă declarat oficial.

Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns la final. Americanii au avut de ales între preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, care aspiră la al doilea mandat, şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden.

După închiderea urnelor, anunţarea câştigătorului ar putea dura zile.

La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat anticipat din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce înseamnă că o întârziere în numărarea tuturor voturilor este foarte probabilă.

„Americanii vor decide deznodământul acestor alegeri”, a declarat vineri Andrew Bates, un purtător de cuvânt al lui Biden. „Iar autorităţile americane sunt perfect capabile să-i expulzeze pe intruşi de la Casa Alb”, a adăugat el.