Evenimentul Zilei > Social > Ce documente trebuie să prezinte cetățenii la evenimentele private. Care sunt regulile care intră în vigoare
Ce documente trebuie să prezinte cetățenii la evenimentele private. Care sunt regulile care intră în vigoare

Ce documente trebuie să prezinte cetățenii la evenimentele private. Care sunt regulile care intră în vigoare

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a explicat, astăzi, cum vor fi verificate certificatele de vaccinare în sălile de fitness și la evenimente, în contextul relaxării măsurilor impuse pe fondul pandemiei. În cazul participanților la evenimente private este suficientă prezentarea buletinului, în timp ce la sălile de fitness este absolut necesară prezentarea adeverinței de vaccinare.

În urma susținerii ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență București, prefectul Capitalei a venit cu noi informații în legătură cu relaxarea măsurilor la nivelul municipiului. Printre altele, Alin Stoica a explicat și cum vor fi verificate persoanele care se deplasează la sălile de fitness sau la diverse evenimente private, unde pot avea acces doar dacă sunt imunizate împotriva coronavirusului.

Ce documente trebuie să prezinte cetățenii

În cadrul evenimentelor private – nunți, botezuri, mese festive -, premierul Florin Cîțu a menționat impunerea unei limite în ceea ce privește numărul de persoane participante, dar la fel de important este și faptul că participanții trebuie să fie obligatoriu vaccinați.

Prefectul Capitalei a transmis că persoanele participante la evenimentele de felul acesta vor fi verificate dacă sunt sau nu sunt imunizate împotriva coronavirusului. Cetățenii trebuie să prezinte CNP-ul astfel încât STS să poată verifica numele persoanei în baza de date. Deci prezentarea cărții de identitate este suficientă. Cetățenii nu trebuie să aibă cu ei adeverința de vaccinare.

Adeverința de vaccinare nu poate lipsi

Spre deosebire de evenimentele private, în cazul verificărilor demarate la nivelul sălilor de sport, lucrurile vor funcționa diferit. Cetățenii trebuie să prezinte adeverința de vaccinare, în format electronic sau print. Măsura în cauză a fost decisă deoarece sălile de fitness nu au acces la baza de date STS.

Referitor la posibilitatea de a prezenta documente false care să ateste imunizarea, Alin Stoica a declarat că se bazează pe buna-credință a cetățenilor. „Dacă accesul este mai dificil, atunci vor trebui să vină cu certificatul de vaccinare printat sau în format electronic. Eu mă bazez pe buna credință a oamenilor că nu vor falsifica certificatele. La fel și cei care fac testele PCR sau rapide, unitatea medicală emite în format electronic rezultatul și poate fi oricând arătat”, a spus prefectul, potrivit DIGI24.

Sălile de sport vor funcționa la capacitate de 50%

Reamintim că Executivul a decis, ieri, ca începând de astăzi sălile de fitness să funcționeze la o capacitate de 50%. Dacă România va atinge obiectivele pe care Guvernul le va stabili în ceea ce privește rata de imunizare a cetățenilor, de la 1 iunie se poate discuta și despre noi măsuri de relaxare.

Proprietarii sălilor care nu respectă regulile vor fi sancționați, a precizat șeful DSU, Raed Arafat, într-o conferința de presă.

Decizia Comitetului de Urgenta mai prevede ca „activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și / sau fitness fără a depăși 70% din capacitatea maximă în județele / localitățile unde incidența la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 mp pentru fiecare persoană dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”.