Ce beneficii pentru sănătate au dudele. Recomandările medicilor și nutriționiștilor
- Emma Cristescu
- 10 iunie 2023, 11:33
Dudele au o mulțime de beneficii pentru sănătate și pentru vedere. Medicii au declarat că aceste fructe conțin nutrienți importanți, dar și antioxidanți și că îi ajută pe cei care au afecțiuni grave.
Dudele protejează corpul de efectele nocive ale radicalilor liberi toxici și te ajută să-ți îmbunătățești părul, pielea și sănătatea. Medicii au declarat că acestea au nutrienți importanți, dar și antioxidanți, și că sunt indicate pentru cei care țin dietă.
Dudele ajută și menținerea sănătății digestive și a inimii având numeroase beneficii asupra organismului. Aceste fructe îmbunătățesc vederea, ajută la sănătatea creierului și elimină petele de pe piele. Ele pot fi roșii, albe, negre și albastre.
Medicii au mai spus că dudele tratează bolile de inimă, anemie, artrită, dar și diabetul. Ele cresc aportul de fier și asigură un aport amplu de oxigen către țesuturi. Acestea conțin carbohidrați și oferă energie celulelor. Dudele sunt bogate în vitamina K și C, iar vitamina C crește rezistența țesuturilor și stimulează sinteza de colagen, iar vitamina K ajută la dezvoltarea țesutului osos și este benefică pentru sânge, potrivit Spynews.
Cum să consumi dude
Sunt multe feluri prin care poți introduce dudele în dieta ta. Poți face ceai din frunzele de dud, compot din fructele de dud sau chiar dulceață. Poți face dulciuri precum înghețate sau checuri, ori sosuri pentru plăcinte de fructe.
O altă soluție este infuzia de dude. Macină 200 g de dude și pune-le într-un recipient cu apă fiartă timp de șase ore. Sigilează bine, iar după 6 ore poți consuma această infuzie, extrem de recomandată mai ales pentru diabetici.
Poți face și suc de dude. Pune dudele într-o presă. Adaugă puțin zahăr și zeamă de lămâie, apoi pune sucul pe foc până scade puțin, cam 5 minute. Diluează totul cu apă sau apă minerală și servește.
Nu este greu nici să faci dulceață de dude. Se vor lua 2 kg de fructe de dud și 300 de grame de zahăr. Fructele curățate bine se gătesc cu zahăr până totul scade. Se pregătesc borcanele și se pune dulceața, apoi se sigilează bine.
Pentru a face jeleu de dude, ai nevoie de suc de dude, trecut prin strecurătoare. Pune în el gelatina gătită conform instrucțiunilor de pe pachet, apoi lasă la răcit.