Evenimentul Zilei > International > Cazul Navalnîi se discută la ONU. Rusia protestează deși reuniunea va fi cu ușile închise
Cazul Navalnîi se discută la ONU. Rusia protestează deși reuniunea va fi cu ușile închise

Cazul Navalnîi se discută la ONU. Rusia protestează deși reuniunea va fi cu ușile închise

Cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi va fi dezvbătut la ONU, într-o ședință a Consiliului de Securitate care se va desfășura cu ușile închise.

Cazul Navalnîi va fi discutat în Consiliul de Securitate al ONU. Întrunirea a fost programată pentru 3 februarie, iar discuțiile vor avea loc cu ușile închise, anunță AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a fost convocat pentru miercuri pentru o sesiune informală în care să se discute despre cazul Navalnîi. Surse diplomatice au relatat că sesiunea a fost convocată chiar cu riscul de a provoca noi tensiuni cu Rusia.

Inițiativa convocării acestei reuniuni a aparținut Estoniei, membru nepermanent în Consiliul de Securitate. Întrunirea a fost programată pe 3 februarie, după consultările lunare asupra dosarului sirian.

Un diplomat a relatat, sub protecția anonimatului, că discuțiile vor fi axate, oficial, pe tentativa de otrăvire a opozantului rus.

Cu această ocazie, a estimat sursa AFP, n-ar fi exclus ca unele state să aducă în discuție și situația actuală a lui Aleksei Navalnîi. Liderul opoziției  a fost arestat chiar la întoarcerea sa în Rusia, iar eliberarea sa este cerută prin ample manifestaţii. Oamenii au ieșit în stradă în Rusia, dar și în SUA sau statele Uniunii europene. Diplomatul a precizat că, probabil, statele care vor aduce în discuție subiectul vor dori să sublinieze felul în care se comportă regimul de la Kremlin cu opozanții săi.

Rusia se opune discutării cazului Navanîi în Consiliul de Securitate ONU

Rusia nu se poate opune convocării acestei reuniuni din cauza formatului – informal şi în spatele uşilor închise. Acest lucru permite oricărui membru al Consiliului să evoce subiectul după cum consideră de cuviinţă. Este de așteptat ca Moscova să denunţe ferm organizarea sesiunii. În opinia oficialilor de la Kremlin dosarul Navalnîi nu constituie o ameninţare la adresa păcii şi securităţii pe plan global. În timpul unei conferinţe de presă, ambasadorul-adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a subliniat că dosarul Navalnîi este o problemă internă.

„De aceea nu acceptăm şi nu vom accepta nicio ingerinţă străină în acest caz”, a declarat el.

Diplomatul rus a denunţat răspândirea unor „informaţii exagerate şi false cu privire la presupusele brutalităţi ale poliţiei faţă de manifestanţi”. El a subliniat că „brutalităţi mai grave” au avut loc recent în SUA şi Olanda.