Evenimentul Zilei > Social > Caz halucinant la Bacău. Elevii unei școli, discriminați pe față de directoare. Cazul a fost preluat de autorități
Caz halucinant la Bacău. Elevii unei școli, discriminați pe față de directoare. Cazul a fost preluat de autorități

Caz halucinant la Bacău. Elevii unei școli, discriminați pe față de directoare. Cazul a fost preluat de autorități

Mai mulți copii dintr-o localitate din județul Bacău au fost victime ale disprețului și urii manifestate de o profesoară de la o școală din localitate. Aceasta s-a pronunțat public, într-o discuție, împotriva lor, fapt ce a provocat indignare în rândul colegilor. Cazul a ajuns și în atenția autorităților care conduc sistemul educațional din județ, iar acestea au luat măsuri urgente înainte ca lucrurile să degenereze.

Elevii maghiari ai unei școli dintr-o localitate din județul Bacău au fost discriminați, chiar de Ziua Națională a României, pe motiv că oricum nu serbează acest eveniment. Cea care a comis acest gest a fost directoarea școlii, Corina Ioniță, care a afirmat într-un mesaj că nu suportă „ungurii”

Incidentul a avut loc la Școala Gimnazială din comuna Pârjol, pe 28 noiembrie 2022, cu prilejul organizării unui eveniment dedicat Zilei Naționale a României. Directoarea a refuzat să-i invite și pe elevii de etnie maghiară, elevi la Școala Pustiana, arondată unității școlare.

Directoarea și-a dat în petec într-o discuție pe care a purtat-o prin intermediul aplicației WhatsApp, într-un grup dedicat.

„Sunt unguri. Sărbătoresc pe 14 martie. Crucea mamii lor!”, a transmis directoarea pe grupul cu pricina.

ISJ a dispus o anchetă în acest caz

Cazul a ajuns și în atenția Inspectoratului Școlar Județean Bacău, care a primit detalii despre discuția purtată pe grup. Conducerea Inspectoratul a primit o sesizare din partea altor cadre didactice și a demarat o anchetă.

„Mesajul primit pe 27 noiembrie, seara, conținând fragmente dintr-o conversație de pe grupul Whatsapp al Școlii Gimnaziale Pârjol în care doamna director a adresat cuvinte injurioase la adresa elevilor ce aparțin comunității maghiare din satul Pustiana, comuna Pârjol, înregistrat imediat (luni, 28 noiembrie 2022) la Inspectoratul Școlar Județean Bacău a determinat, în mod prioritar, dispunerea cercetării situației semnalate”, a declarat profesorul Anca Egarmin, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău.

Directoarea a recunoscut că a făcut afirmațiile amintite și a fost imediat demisă de conducerea instituției. În opinia

„După ancheta ISJ care a confirmat că, în data de 28.11.2022, la activitatea cultural-artistică prilejuită de Ziua Națională a României de la Școala Gimnazială Pârjol nu au fost invitați elevii de la Școala Pustiana, în majoritate de naționalitate maghiară, și în cadrul căreia doamna director a recunoscut că este autoarea mesajului jignitor de pe grupul de Whatsapp al școlii, s-a luat singura măsură posibilă”, a precizat șefa Inspectoratului Școlar.

Directoarea a fost demisă de urgență

Potrivit spuselor sale, Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bacău a hotărât eliberarea din funcție a directoarei acuzate de comportament iresponsabil față de elevii maghiari.

„Având în vedere gravitatea incidentului cu vădit caracter discriminatoriu, fapt intolerabil mai ales în mediul școlar, mai ales în ceea ce privește conduita unui director de unitate de învățământ, în data de 29 noiembrie 2022, Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bacău a hotărât eliberarea din funcție a doamnei director de la Școala Gimnazială Pârjol”, a mai spus Anca Egarmin, conform Ziarului de Bacău.

Mai mult, șefa ISJ Bacău consideră că atitudinea fostei directoare este iresponsabilă și putea crea disensiuni în mica comunitate din localitatea Pârjol. În plus, a fost un gest gratuit care nu-și avea locul în contextul respectiv.

„Inspectoratul Școlar Județean Bacău dezaprobă vehement o astfel de atitudine iresponsabilă, de natură a semăna disensiuni artificiale într-o comunitate mică, în care domnește respectul și întelegerea reciprocă. Cu toții suntem români si cu toții trebuie să cinstim ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, în toate semnificațiile ei. Patriotism înseamnă cum cinstim memoria înaintașilor noștri și opera lor istorică – România – nu afirmații nechibzuite”, a mai adăugat inspectorul școlar general, după cum relatează Ziarul de Bacău.