Anunț important pentru elevi. O nouă materie în şcolile din România

Anunț important pentru elevi. O nouă materie în şcolile din RomâniaSursa: Arhiva EVZ

Începând de anul viitor, elevii vor putea studia o nouă disciplină școlară. Ea va fi legată de Revoluția din 1989 și de evenimentele ce au urmat imediat după acea perioadă.

Legea privind introducerea noii discipline a fost promulgată vineri, 4 noiembrie, de președintele României Klaus Iohannis.

Va fi introdusă o nouă disciplină școlară

Noua materie studiată de anul viitor de elevi se numește „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”.

Noua disciplină va fi o materie opțională, adică ea poate fi aleasă doar de acei elevi care vor să o studieze.

„În calitate de inițiator al proiectului de lege, mulțumesc tuturor partenerilor politici și instituționali care au facilitat și au susținut derularea procesului legislativ, îi mulțumesc domnului președinte, Klaus Iohannis, pentru promulgarea noii legi, dar și colegilor senatori și deputați.

După mai bine de treizeci de ani de la Revoluţia Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului iniţial al timişorenilor eroi care au pornit Revoluţia ca mişcare socială şi politică”, afirma prim-vicepreşedintele PNL Timiş, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, după votul din Parlament, citat de Cancan.

Istoria Revoluției va fi introdusă în școli de anul viitor

Potrivit noii legi, cadrele didactice care predau disciplina „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate în cadrul cursurilor universitare specializate.

De asemenea, „Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” se elaborează de către Ministerul Educației, în urma consultărilor cu reprezentanți ai organizațiilor de revoluționari, precum Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989 sau alte organizații timișorene ale revoluționarilor din Decembrie 1989, cu reprezentanți ai Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sau ai altor instituții asociative reprezentative pentru revoluționarii din Decembrie 1989, și se aprobă prin ordin al ministrului educației”, se arată în forma adoptată de Camera Deputaților.

Proiectul a fost adoptat în luna mai a acestui an cu 215 voturi „pentru” forma finală a proiectului, 17 „împotriva” și 44 de „abțineri”.

Ne puteți urmări și pe Google News