Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Virgil Măgureanu, despre evenimentele din decembrie 1989: „A fost o lovitură de stat militară organizată de KGB și CIA. Se știa că Ion Iliescu va fi succesorul lui Ceaușescu”. Video
Exclusiv. Virgil Măgureanu, despre evenimentele din decembrie 1989: „A fost o lovitură de stat militară organizată de KGB și CIA. Se știa că Ion Iliescu va fi succesorul lui Ceaușescu”. Video

Exclusiv. Virgil Măgureanu, despre evenimentele din decembrie 1989: „A fost o lovitură de stat militară organizată de KGB și CIA. Se știa că Ion Iliescu va fi succesorul lui Ceaușescu”. Video

Fostul șef al Serviciului Român de Informații, Virgil Măgureanu, a descris evenimentele din decembrie 1989 drept o lovitură militară de stat dată de SUA și Rusia, dar realizată doar parțial. Măgureanu spune, la 33 de ani de la așa-numita Revoluție, că era cunoscut încă din 1970 faptul că Ion Iliescu va deveni viitorul președinte al României, după Nicolae Ceaușescu.

Virgil Măgureanu a declarat că lovitura de stat a fost precedată de o succesiune de operațiuni militare efectuate înainte ca Ceaușescu să fugă de la București și până în momentul în care Armata a transmis că a preluat controlul situației și că există o fraternizare cu populația țării.

Virgil Măgureanu, despre căderea regimului Ceaușescu în decembrie 1989

„Mă îndoiesc că în decembrie ’89 sentimentul anticomunist a fost unul atât de copleșitor. El a apărut câteva săptămâni mai târziu”, a spus Măgureanu.

Fostul șef al SRI a dezvăluit și că era cunoscut din a doua jumătate a anului 1970 că Ion Iliescu va fi succesorul lui Nicolae Ceaușescu, motiv pentru care fostul lider al FSN ar fi fost „marginalizat” în ultima parte a dictaturii lui Ceaușescu.

Condamnarea generalilor Stanculescu și Chitac – o farsă

Despre arestarea si apoi condamnarea generalilor Stanculescu și Chitac, Virgil Măgureanu spune că a fost o pură farsă: „Nu e vorba numai de contribuția generalului Stanculescu, de neînlocuit în acele evenimente, dar cineva vrea să ne adoarmă cu ideea că dacă a scos în față niște țapi ispășitori ei scapă nevinovați”, a transmis Măgureanu.

Aceste afirmații apar scrise în ultima carte a fostului șef al SRI, în care își exprimă punctul de vedere cu privire la căderea regimului Ceaușescu din România. Despre Ion Iliescu, Măgureanu spune că este un profitor și, în același timp, o persoană lipsită de curaj.

„Nu era o persoana dotata cu prea mult curaj. Nu avea vocația unui personaj eroic. Nu l-am fi putut vedea vreodată îndemnând tinerii la lupta pe baricade. Profita însă de orice situație, chiar dacă nu avea niciun merit acolo”, îl descrie Măgureanu pe Ion Iliescu în lucrarea sa, conform Informația Liberă.

Măgureanu: La Timișoara a fost o înscenare externă

Potrivit lui Virgil Măgureanu, este neîndoios că la Timișoara, orașul emblematic, unde a izbucnit Revoluția, „a fost o înscenare externă. Stănculescu mi-a spus că știa din septembrie (n.r. – despre mișcarea din decembrie). Armata s-a purtat atât de incoerent. A fost provocată să tragă la Timișoara”, a spus acesta în ianuarie 2022.

Fostul director al SRI a fost de acord că, înainte de toate, Revoluția a fost o mișcare populară de masă, însă ar fi impropriu să vorbim despre o lovitură de stat militară orchestrată de Ion Iliescu.

„Am numeroase argumente, dacă nu mimăm știința politică, că în decembrie 1989 s-a întâmplat orice, spuneți-i oricum, dar nu o Revoluție. Se poate vorbi de o revoltă populară care mocnea de mult. Alții au rupt cordonul regimului comunist. Însă împotriva cărui stat a dat Iliescu o lovitură, a unui stat care nu mai exista?

Diversiunea a fost dirijată de factori din afară, dar nu au putut intra și în Armată”, a declarat Măgureanu, invitat în studioul EVZ în ianuarie 2022.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]