Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Exclusiv. Armata a fost cu noi? Cum demontează Virgil Măgureanu ipoteza unei Revoluții în decembrie 1989. VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Armata a fost cu noi? Cum demontează Virgil Măgureanu ipoteza unei Revoluții în decembrie 1989. VIDEO

S-au scurs 32 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, dar au rămas multe întrebări ale căror răspunsuri sunt vagi sau chiar înșelătoare. Unul dintre oamenii care știe din interior ce s-a întâmplat atunci, primul director al SRI, Virgil Măgureanu, a dat detalii surprinzătoare despre contextul în care au izbucnit acele mișcări misterioase și mai ales despre rolul Armatei.

„Cine au fost teroriștii” este unul dintre misterele care continuă să ne frământe chiar după 32 de ani. Invitatul jurnalistului Dan Andronic și al istoricului Alice Barbu a conturat cu acuratețe un tablou al acelui moment istoric.

Împotriva cărui stat a dat Iliescu o lovitură, a unui stat care nu mai exista?

Virgil Măgureanu, primul director al Serviciul Român de Informații, a vizitat studioul Evenimentului Zilei pentru a încerca să explice de ce evenimentele din decembrie 1989 nu întrunesc condițiile unei revoluții. În 1989 România era în pragul unei fărâmițări statale, a precizat demnitarul, care a adăugat că dictatorul a ignorat toate semnalele care veneau din afară cu privire la prăbușirea iminentă a Blocului estic. Dictatura Ceaușescu nu vedea că merge către prăpastie.

Măgureanu: În decembrie 1989 s-a întâmplat orice, dar nu o Revoluție

Virgil Măgureanu

Fostul director al SRI a fost de acord că înainte de toate, Revoluția a fost o mișcare populară de masă, însă e impropriu să vorbim despre o lovitură de stat militară orchestrată de Ion Iliescu. „Am numeroase argumente, dacă nu mimăm știința politică, că în decembrie 1989 s-a întâmplat orice, spuneți-i oricum, dar nu o Revoluție. Se poate vorbi de o revoltă populară care mocnea de mult. Alții au rupt cordonul regimului comunist. Însă împotriva cărui stat a dat Iliescu o lovitură, a unui stat care nu mai exista?„, a întrebat Virgil Măgureanu.

Măgureanu: La Timișoara a fost o înscenare externă

Însă un aspect peste care în general se cam trece cu vederea este revolta din Timișoara și rolul Armatei Române. Potrivit lui Virgil Măgureanu, este neîndoios că la Timișoara, orașul emblematic unde a izbucnit Revoluția, „a fost o înscenare externă. Stănculescu mi-a spus că știa din septembrie (n.r. – despre mișcarea din decembrie). Armata s-a purtat atât de incoerent. A fost provocată să tragă la Timișoara. Diversiunea a fost dirijată de factori din afară, dar nu au putut intra și în Armată”, a opinat invitatul în studioul EVZ, care a invocat și o carte a fostului ofițer de securitate Filip Teodorescu.

Versiunea completă a emisiunii poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: Istoria secreta
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: