Exclusiv. Revoluție confiscată? Momentul exact în care „emanatul" Ion Iliescu a rostit: Dă drumul la Planul B! VIDEO

Exclusiv. Revoluție confiscată? Momentul exact în care „emanatul" Ion Iliescu a rostit: Dă drumul la Planul B! VIDEO

Pornită ca o revoltă populară spontană, Revoluția din Decembrie 1989 a coagulat masele de oameni mai întâi în Timișoara, apoi în București și restul țării. Unul dintre participanții de primă mână la evenimente, Doru Mărieș, a explicat în podcastul EVZ Play, chiar în ziua în care se aniversează 32 de ani de la Revoluție, ce rol-cheie suspect a avut Ion Iliescu în ceea ce consideră a fi o deturnare a voinței oamenilor care au strigat în stradă pentru libertate.

Președintele Asociației 21 Decembrie 1989 se judecă de ani de zile cu statul pentru a se afla adevărul în Dosarul Revoluției. Invitat în studioul EVZ, Doru Mărieș a mărturisit că în noaptea de 22 decembrie a plecat de la CC fiindcă și-a dat seama că a fost vorba de trădare.

Mărieș: Am umplut două camere de armament

Aflat în prima linie a Revoluției, Doru Mărieș i-a relatat moderatului Robert Turcescu modul în care a simțit că lupta sinceră a revoluționarilor s-a transformat într-un pretext pentru ca „gruparea KGB” a lui Iliescu să pună mâna pe putere.

Momentul cheie în care a început să conștientizeze adevăratele interese ale grupării al cărei lider era Iliescu a fost cel în care Iumea inclusiv puști de 14-15 ani a început să primească arme. „Se știa despre Iliescu. (...) Am umplut două camere de armament. Apare Iliescu.

„Apare Iliescu: Stimați tovarăși! Nu suntem tovarăși, fără comuniști!”

Te pregătești să devii președinte, ai în cap tot felul de scenarii. Tu vii în fața unei mulțimi de sute de mii de oameni și le spui: Stimați tovarăși. Ăia au început: nu suntem tovarăși, fără comuniști. A intervenit Sergiu Nicolaescu. Iliescu a dat ordin să se împartă arme populației. Am văzut inclusiv copii de 14-15 ani cu baionetă, erau în filme”.

Mărieș: S-a dorit haosul. Scopul a fost eliminarea revoluționarilor din conducere

Mărieș mai subliniază că noii lideri ai revoluționarilor, conduși de Iliescu, au început să împartă combatanții pe diferite obiective. „Trebuie să mergem la Televiziune, trebuie să mergem la Ministerul Apărării. Lumea a crezut că sunt teroriști. Era ca o hartă, două persoane căzute, împușcate. Pe 22 noaptea mi-am dat seama că e trădare și am plecat din CC. Se trăgea din CC. Caramitru: Nu mai trageți că sunt tot ai noștri. S-a dorit haosul. Scopul a fost eliminarea revoluționarilor din Comitetul Central. Iliescu s-a speriat și a zis: Dă drumul la Planul B”, povestește președintele Asociației 21 Decembrie.

Dosarul Revoluției a confirmat o teză veche de 30 de ani, negată vehement de Iliescu

În 2019, Procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

În rechizitoriu procurorii rețin că înainte de evenimentele din Decembrie 1989, în România activa un grup care acționa pe două paliere – unul politic și unul militar – și care avea drept scop înlăturarea de la putere a liderului comunist. Numai că țelul grupului nu era înlocuirea regimului comunist cu cel capitalist, ci mai degrabă un „puci” pe model sovietic. „În mod constant, până în prezent, Iliescu Ion a negat în public sau a bagatelizat existenţa acestui grup pe care, în realitate, aşa cum o arată probatoriul, l-a condus. Prin toate apariţiile publice şi comunicatele de presă ale CFSN s-a insistat că Iliescu Ion şi noua conducere a ţării sunt «emanaţi ai Revoluţiei». Realitatea contrazice această susţinere”, suțin procurorii în rechizitoriu.

Ediția completă a emisiunii poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro