Alimentul care se scumpește cu 50%. E nelipsit de pe masă

Alimentul care se scumpește cu 50%. E nelipsit de pe masăMagazin. Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Scumpiri la un aliment de bază, nelipsit de pe masa marii majorități a românilor. Conform analiștilor economici, prețurile au crescut la un nivel record, încă de anul trecut din 2023.

Untul este un aliment consumat de majoritatea românilor, fiind nelipsit de pe masă, la micul dejun, dar nu numai. Prețul său este în continuă creștere, însă, pe piață.

Scumpiri importante la unt

Prețul untului, un aliment de bază se îndreaptă spre niveluri record, avertizează specialiștii. Ei estimează scumpiri similare cu cele înregistrate în anul 2022. La vremea aceea piața a reacționat, în contextul scăderii cantităților de lapte colectat și prelucrat.

În prezent, prețul mediu al acetui aliment a ajuns la producătorii din Uniunea Europeană, la 654 de euro pentru suta de kilograme. Datele au fost colectate în urmă cu câteva zile, pe 14 iulie, de Comisia Europeană. Conform statisticilor majorarea prețului este cu 44%, raportat la aceeași perioadă a anului trecut.

Indicii cu privire la scumpiri s-au înregistrat încă de la finalul lunii mai, când prețul a sărit de 600 de euro pe suta de kilograme.

Economiștii privesc cu atenție prețul de producător al untului. Aceștia spun că este pe un trend puternic ascendent, încă din luna februarie. Estimările arată că se va ajunge la nivelurile din 2022, când au fost înregistrate scumpiri de până la 727 de euro în iulie. În septembrie 2022, prețul la 100 kilograme de unt ajungea, în medie, la 724 de euro.

Unt

Untul cunoaște un preț ascendent. Sursa foto: Pixabay

Motivele care duc la creșterea prețurilor

Conform specialiștilor, principala cauză a acestor scumpiri la prețul untului este producția redusă. În perioada ianuarie - aprilie 2024 prodicția de unt a scăzut cu 2,7%. Indicele a fost stabilit prin comparație cu aceeași perioadă, ianuarie-aprilie, a anului 2023.

Pe de altă parte, în statele membre au rămas cantități de unt cu 4% mai mari față de cele acumulate în anul anterior. Acest lucru se datorează exporturilor care s-au diminuat, per total.

Din datele prezentate de Comisia Europeană, exporturile de unt ale UE au crescut către Regatul Unit (+12%), China (+36%), Arabia Saudită (+79%) sau Coreea de Sud (+12%). În schimb, au scăzut livrările către Statele Unite (-21%), Maroc (-26%) și Israel (-43%).

Scumpiri

Românii vor plăti prețuri mai mari la alimente și servicii. Sursa foto: Fizkes | Dreamstime.com

Se anunță scumpiri de vară

Specialiștii anunță scumpiri și la alte alimente și servicii, în această vară. Din cauza secetei, se așteaptă ca prețurile să crască la pâine, ulei, dar și la carne.

De asemenea, începând cu luna iulie, se va vedea și efectul creșterii accizei la carburanți. Din cauza prețurilor mai mari se înregistrează scumpiri la tarifele de transport. De la 1 iulie 2024, benzina s-a scumpit cu 43 bani pe litru, iar motorina cu 39 bani pe litru.

Polițele RCA vor cunoaște scumpiri din cauza schimbării metodei de calcul. După noile reglementări se va ține cont de zona geografică și de puterea motorului (KW) în loc de capacitatea cilindrică (cmc). Vor plăti polițe mai mari locuitorii din București și Ilfov.