Prețurile la alimente au atins în nivel record în 2022. Topul scumpirilor din România

Prețurile la alimente au atins în nivel record în 2022. Topul scumpirilor din RomâniaScumpiri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Prețurile la mărfurile alimentare au atins un nivel record în 2022. Scumpirile sunt evidente în toate țările lumii. Și în România unele alimente de bază tind să devină produse de lux.

Creşterea preţurilor la alimente în 2022, ca efect al invaziei Rusiei în Ucraina, a dus indicele calculat de Agenţia pentru Alimente a Naţiunilor Unite (FAO) la un nivel istoric, transmite Reuters.

Indicele urmăreşte preţurile internaţionale ale celor mai comercializate mărfuri. Acesta a atins o medie de 143,7 puncte în 2022, în creştere cu 14,3% faţă de 2021. Acesta este cel mai mare nivel de când au început înregistrările în 1990, potrivit FAO.

Indicele crescuse deja cu 28% în 2021, faţă de anul precedent, ca urmare a revenirii economiei mondiale după impactul pandemiei de coronavirus. În 2022, prețul la cereale, lactate, uleuri vegetale și zahăr au atins cel mai mare nivel al ultimilor zece ani.

Mai bine în 2023

FAO vine și cu veste bună. Acest indice a început să scadă și a ajuns la acum la 132,4 puncte. „Preţurile mai temperate ale produselor alimentare sunt binevenite după doi ani foarte volatili.

Scăderea indicelui în decembrie a fost determinată de o scădere a preţului internaţional al uleiurilor vegetale, împreună cu unele scăderi ale preţurilor cerealelor şi cărnii, dar atenuate de creşteri uşoare ale celor pentru zahăr şi lactate”, a spus economistul şef al FAO, Maximo Torero, potrivit news.ro.

Topul scumpirilor în România

Prețurile la unele alimente au crescut mult și în România. Uleiul este unul dintre produsele care a înregistrat cele mai mari scumpiri. Dacă în luna martie 2022 un litru de ulei costa în medie 5 lei, acum prețul a ajuns la 12-13 lei. Va fi și mai mare în perioada următoare, deoarece uleiul de va scumpi din nou. O sticlă de un litru va ajunge să coste 15 lei.

Și ouăle s-au scumpit foarte mult. Prețul aproape s-a dublat. Dacă în primăvara anului trecut un ou costa 60-70 de bani, acum prețul este de 1,2 lei. Scumpiri mari s-au înregistrat și la alte alimente de bază. Orezul a ajuns să coste minim 9 lei per kilogram, mălaiul 8 lei, iar făina 6,5 lei.

Untul a ajuns produs de lux, iar un pachet de 200 grame costă minim 15 lei. Sunt însă și sortimente al căror preț este de peste 20 de lei. Un litru de smântână a ajuns să coste între 15 și 25 de lei. Laptele va ajunge ușor, dar sigur la 8 lei pe litru.

Brânza costă deja mai mult decât carnea. Un kilogram de caș se vinde în piețe cu 27-30 de lei kilogramul, iar telemeaua ajunge și la 40-45 de lei per kilogram. Brânza de burduf și cașcavalul au depășit pragul de 50 de lei per kilogram.

Și carnea de porc s-a scumpit anul trecut. Un kilogram de pulpă sau spată de porc costă 25-27 de lei kilogramul. Ceafa costă în jur de 35 de lei kilogramul, iar mușchiulețul de porc are un preț de peste 45 de lei kilogramul.

Ne puteți urmări și pe Google News