Scumpiri uriașe de la 1 ianuarie 2023. Românii vor face față cu greu. „Este o sărăcie fără precedent”
- Emma Cristescu
- 18 noiembrie 2022, 21:55
2022 a venit cu scumpiri de aproape 50% la alimente, iar specialiștii au declarat că în 2023 va fi și mai rău. Prețurile la alimente și la servicii, iar mesele la restaurant sau vacanțele vor fi un lux.
Proiectul pentru modificarea Codului Fiscal a trecut de Parlament, iar alimentele și unele servicii se vor scumpi considerabil în 2023. Situația a fost rea în România și în 2022, dar ce va urma anul viitor va fi crunt.
Mesele în oraș, cazările la hoteluri, băuturile cu zahăr și locuințele vor fi mai scumpe în 2023, în baza proiectului creionat de Guvernul Nicolae Ciucă, coaliția PSD + PNL + UDMR, în această vară.De la 1 ianuarie, TVA-ul pentru pâinea de la restaurant va crește de la 5%, cât este în prezent, la 9%, cât e pentru alimentul care se găsește în magazine.
Tot din prima zi a anului 2023 va fi majorat TVA-ul pentru serviciile hoteliere, de la 5%, la 9%. Astfel, românii vor trebui să plătească mai mult pentru vacanțe. Taxele vor crește și pentru berea fără alcool, sucuri și cidru, de la 9% la 19%.
De la 1 ianuarie, cota de TVA de 5% va fi redusă pentru o singură locuință, dar atenție: prețul locuinței trebuie să se încadreze în 120.000 de euro fără TVA. Pentru a doua sau a treia locuință sau pentru o casă care depășește suma de 120.000 de euro, TVA-ul va crește la 19%. Să nu uitcăm că Guvernul a luat în calcul și majorarea impozitelor locale, cu 50%, din anul 2025, potrivit A3.
Inflația în România
Economistul Adrian Negrescu a declarat că românii nu își mai permit nici să cumpere alimentele de bază din supermarketuri și că este o sărăcie fără precedent în țara noastră.
„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit.
Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a declarat consultantul economic.
Pensionarii simt cel mai rău inflația și prețurile piperate la alimente. „Inflația percepută de pensionari e 35-40%. Alimentele s-au scumpit enorm, cu aproximativ 30%, medicamentele cu 60-80% (…)”, a concluzionat managerul Frames.