Săptămâna Modei se întoarce la Kiev, pentru prima dată din 2022

Săptămâna Modei se întoarce la Kiev, pentru prima dată din 2022 Săptămâna Modei la Kiev, sursa foto: Facebook/FashionUnited

Organizatorii Săptămânii Modei Ucrainene au anunțat că cel de-al 55-lea sezon al evenimentului din septembrie va avea loc la Kiev. Prima dată de când Rusia a invadat țara la 24 februarie 2022.

Aproximativ 50 de branduri sunt programate să defileze printr-o varietate de mijloace. De la defilări tradiționale la instalații, prezentări și spectacole. Majoritatea evenimentelor vor avea loc la Arsenalul Mystetskyi, Complexul Muzeal Național de Artă și Cultură al Ucrainei. Asta în timp ce o paradă a designerilor și modelelor va traversa orașul într-o „demonstrație simbolică de unitate”, potrivit unui comunicat de presă.

Invazia Ucrainei

De când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, țară vecină, în urmă cu aproape trei ani, peste 30 000 de soldați ucraineni au murit. În condițiile în care forțele ruse suferă pierderi și mai mari (la începutul acestei luni, Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că peste 70 000 de soldați au fost probabil uciși sau răniți numai în lunile mai și iunie 2024), autoritățile de la Moscova oferă prime de angajare record de aproximativ 22 000 de dolari pentru a atrage noi recruți să lupte în conflict.

„Încă avem război în întreaga țară și simțim războiul în întreaga țară”, a declarat Lisa Ushcheka, șefa departamentului de comunicare internațională pentru Săptămâna Modei Ucrainene, în cadrul unui apel video la CNN. „Din cauza atacurilor cu rachete, a penei de curent și a întreruperilor de curent. Există regiuni care (au) bombardamente extrem de dure. Regiuni care suferă. Suntem obișnuiți cu asta și trebuie să trăim în această realitate a războiului. Este noua noastră realitate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Săptămâna Modei la Kiev

Vor fi instituite măsuri de protecție pentru toate eventualitățile. Arsenalul Mystetskyi, de exemplu, unde vor avea loc majoritatea spectacolelor, este dotat cu adăposturi antiatomice. „Odată ce auzim sirena de raid aerian, toți invitații vor fi rugați să se îndrepte spre adăpostul antiatomic”, a declarat Ushcheka.

Un purtător de cuvânt al echipei de relații publice care lucrează la eveniment a declarat că, în ciuda acestui fapt, „presa locală, talentele din industrie și influencerii” sunt așteptați să participe. Cu toate acestea, pachetul internațional de modă ar putea întâmpina mai multe provocări. În condițiile în care Biroul pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare din Regatul Unit recomandă în continuare să nu se călătorească în Ucraina, inclusiv la Kiev. Iar Departamentul de Stat al SUA a clasificat țara la „nivelul 4”. Cel mai ridicat pe scara sa de recomandări de călătorie. Acesta a avertizat cetățenii să nu o viziteze din cauza conflictului armat.

Situații de criză

În ultimele șase luni, organizatorii au discutat posibilitatea de a reveni la Kiev, a declarat Ushcheka, care speră ca conflictul să nu escaladeze. „Dacă războiul se intensifică”, a declarat ea pentru CNN, «și se întâmplă ceva neașteptat, pentru că în fiecare zi situația se schimbă, desigur, în cel mai rău scenariu putem anula». Ivan Frolov, un creator de modă născut la Kiev, programat să expună în cadrul expoziției din septembrie, a adăugat că spiritul ucrainean a devenit tot mai adaptabil în fața adversității. „De când a început războiul, nu avem doar un plan B, ci și un plan C, G, chiar Z.”

„Dar viața nu se oprește”, a spus Ushcheka.

Premieră de la începutul războiului

Va fi pentru prima dată când designerii ucraineni își vor prezenta colecțiile pe teritoriul național de la începutul războiului. În ultimele trei sezoane, Berlinul, Londra și Copenhaga au oferit podiumuri la săptămânile lor de modă, special pentru designerii ucraineni care au fugit din țară. În februarie 2023, Frolov și-a prezentat colecția toamnă-iarnă 2023 în cadrul unei expoziții de grup alături de etichetele Ksenia Schnaider și Paskal la Londra.

„Am fost atât de recunoscători pentru această posibilitate”, a spus el. „Pentru mine, acel show nu a fost doar despre a întinde o mână și a spune: 'Vă rugăm să ne ajutați. Avem nevoie de ajutorul vostru'. A fost despre noi spunând 'Suntem foarte puternici. Suntem foarte talentați. Suntem la fel ca voi. Suntem aici.”

Participanții fac donații

Fiecare marcă participantă a fost de acord să facă o donație în sprijinul unei noi unități de îngrijire paliativă din oraș. Bani care vor fi folosiți pentru a cumpăra echipamente medicale specifice pentru a-i ajuta pe cei cu leziuni grave și incurabile. Oaspeții vor avea, de asemenea, posibilitatea de a face donații pe parcursul evenimentului. „Sperăm că va fi o sursă de inspirație pentru întreaga lume”, a declarat Ushcheka. „Pentru că este un eveniment istoric. O săptămână a modei care are loc într-o țară în care se desfășoară un război.”

Pentru Frolov, perspectiva organizării unui spectacol de întoarcere la Kiev este copleșitoare din punct de vedere emoțional. „Sunt fericit că ochelarii mei de soare sunt negri”, a spus el, din spatele unei perechi de ochelari negri. „Pentru că ochii mei sunt umezi acum. Iubesc Kievul foarte mult. M-am născut în Kiev și Kievul este totul pentru mine. Cu sprijinul ministrului culturii și al ministrului economiei pot călători și vizita alte țări. Dar nu pot părăsi țara pentru mai mult de o lună, pentru că mă simt rău fără Kiev. Mă simt gol fără Kiev. Este patria mea, este sufletul meu”.

„În septembrie anul acesta, vreau să reinstalez Kievul ca unul dintre principalele orașe ale modei din lume.”, informează cnn.com

Revista presei
Parisul la răscruce