Opinia medicului Cătălin Cîrstoiu, în cazul Florin Piersic. Procedura recomandată într-o astfel de situație

Opinia medicului Cătălin Cîrstoiu, în cazul Florin Piersic. Procedura recomandată într-o astfel de situație Actorul Florin Piersic; Sursa foto: Arhiva EVZ

Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar, este de părere că actorul Florin Piersic ar trebui îngrijit într-un spital mare pluridisciplinar. În opinia sa, în cazul actorului este nevoie de suport și în alte specialități medicale.

 

Actorul Florin Piersic este internat la Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor și se simte mai bine după operația suferită la picior. Potrivit informațiilor de ultimă oră, actorul a început să mănânce și să comunice cu medicii.

Cătălin Cîrstoiu, despre cazul Florin Piersic

Managerul Spitalului Universitar crede că actorul Florin Piersic trebuia transferat pentru tratament la un spital mai mare. Potrivit spuselor sale, este nevoie ca, în acest caz, să poată fi acordat suport și în alte specialități medicale. Cătălin Cîrstoiu a explicat că Florin Piersic ar putea avea nevoie de un specialist în chirurgia cardiacă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Actorul a fost transferat de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balş” la Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor pentru o intervenție. Medicii i-au scos proteza de la genunchi, de unde a pornit infecția. În acest context, Cătălin Cîrstoiu a  pus accent pe importanța înțelegerii originii infecției de la piciorul actorului. În acest sens, a explicat, esențial este să se determine dacă infecția a apărut după montarea protezei, acum cinci ani, sau ulterior.

„E foarte important de știut dacă infecția este una imediată intervenției chirurgicale de acum 5 ani și care a mers așa lent, ceea ce ce e posibil, sau în egală măsură este posibil să fie o infecție apărută ulterior. Pentru că la acești pacienți orice infecție de focare, adică dacă ai un abces, o infecție, poate da în sânge bacterii care ajung în primul rând acolo unde e implantul. Implantul e un bun loc pe care se fixează bacteriile”, a spus Cătălin Cîrstoiu în podcastul lui Marius Tucă.

managerul spitalului universitar

Sursa foto: Facebook

Recomandarea managerului Spitalului Universitar

Medicul Cătălin Cîrstoiu este de părere că, în cazul actorului, tratamentul trebuie făcut într-un spital mare, pluridisciplinar. Astfel, în caz de necesitate, pacientul ar putea beneficia de suport și pentru alte specialități medicale, cum ar fi chirurgia cardiacă. Totodată, medicul a precizat că este foarte important ca actorul să fie monitorizat și tratat de chirurgul care a efectuat intervenția inițială.

Acest lucru este necesar deoarece medicul cu pricina este la curent cu istoricul pacientului și cu evoluția afecțiunii sale.

„Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare, într-un spital pluridisciplinar, pentru că în orice moment poți să ai nevoie de chirurgie cardiacă, de dializă. Spitalul Foișor e un spital specializat pe doar ortopedie. Adică îi trebuie niște suporturi de la alte specialități. Acel chirurg care a pus prima oară implantul trebuie să se ocupe de cazul ăsta până la final, pentru că știe ce a făcut prima oară, știe evoluția”, a spus Cătălin Cîrstoiu.

Spitalul Foișor

Spitalul Foisor Sursa foto: EVZ

Cătălin Cîrstoiu recomandări pentru medicii de la Balș

Managerul Spitalului Universitar a subliniat că tratarea unei infecții poate dura mai multe luni. Aceasta deoarece este nevoie ca toate focarele să fie curățate și eliminate. În acest sens, el a transmis un mesaj directorului medical de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balş”, atrăgând atenția asupra importanței soluționării problemei locale în astfel de situații.

„În momentul ăsta trebuie asanat orice focar septic. E proces de durată, poate dura luni de zile poate. I-am dat un mesaj directorului medical de la Balș, din proprie inițiativă și i-am spus: ai mare grijă până nu rezolvăm problema locală, în astfel de situații, problema nu se rezolvă. I-am dat un sfat”, a mai spus Cătălin Cîrstoiu.

Actorul a fost operat, joi, la Spitalul Foișor, pentru a i se înlocui proteza de la picior. Aceasta a fost cauza infecției care s-a extins. Proteza a fost înlocuită cu una provizorie, din ciment și antibiotic, pentru a trata infecția. După intervenție, starea de sănătate a lui Florin Piersic s-a îmbunătățit „ușor”. Actorul este cooperant, mănâncă și bea lichide singur.

„În urmă evaluării din această dimineață, starea de sănătate a domnului Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă. (...) Perioada critică postoperatorie este de 72h, în prima zi postoperator parametrii biologici legați de inflamație s-au ameliorat, pacientul este afebril, cooperant, se alimentează și bea lichide singur”, au transmis medicii.