Evenimentul Zilei > Social > Cât de periculoasă este dieta keto. „Daunele depășesc beneficiile”
Cât de periculoasă este dieta keto. „Daunele depășesc beneficiile”

Cât de periculoasă este dieta keto. „Daunele depășesc beneficiile”

Dieta keto este foarte promovată pe Internet, dar medicii au atras atenția că este extrem de periculoasă și că cei care o respectă riscă să confrunte cu boli de inimă și un colesterol ridicat.

Dieta keto este promovată de vedetele din toată lumea, dar este extrem de periculoasă. Consumul unei cantități mai mari de grăsimi și reducerea glucidelor forțează organismul să ardă grăsimi pentru a produce energia necesară, au spus medicii.

Un studiu arată că cei care țin o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și bogată în grăsimi riscă să se îmbolnăvească grav. Acest regim alimentar poate duce la blocarea arterelor, atacuri de cord și accident vascular cerebral.

„Studiul nostru a constatat că o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi a fost asociată cu niveluri crescute de colesterol LDL – sau colesterol „rău” – și un risc mai mare de boli de inimă”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Iulia Iatan cu Healthy Heart Program Prevention Clinic, St. Paul’s Hospital și University of British Columbia’s Center for Heart Lung Innovation din Vancouver, Canada.

„Acest studiu sugerează că daunele depășesc beneficiile”, a spus Christopher Gardner, profesor de medicină la Centrul de Cercetare Prevenție Stanford, care a efectuat studii clinice privind dieta keto. „Colesterolul LDL crescut nu trebuie considerat, pur și simplu, un efect secundar neglijabil al unei diete foarte scăzute în calorii”, a spus Gardner.

Foto: pxhere.com

De ce este periculoasă această dietă

Cercetătorii au mai declarat că hipercolesterolemia, sau colesterolul ridicat, crește riscul unei persoane de atac de cord sau alte evenimente cardiovasculare adverse și că nu este indicat să renunțăm la unele alimente doar pentru a scăpa de kilogramele în plus. „Acest lucru ne-a determinat să ne întrebăm despre relația dintre aceste diete sărace în carbohidrați, bogate în grăsimi, nivelurile de lipide și bolile cardiovasculare.”, a spus ea.

„După o medie de 11,8 ani de urmărire – și după ajustarea pentru alți factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, obezitatea și fumatul – persoanele care urmau o dietă keto aveau un risc de peste două ori mai mare de a avea mai multe evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi blocajele arterelor care trebuiau deschise cu proceduri de stentare, atac de cord, accident vascular cerebral și boală arterială periferică”, au descoperit cercetătorii, potrivit comunicatului de presă.

În dieta keto, este limitat aportul de carbohidrați la doar 20 până la 50 pe zi. Cercetătorii au mai declarat că numărul femeilor care încearcă acest regim alimentar este mai mare decât al bărbaților, potrivit CNN.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: