Evenimentul Zilei > Social > Cât costă să mergi cu mijloacele de transport în comun în capitalele europene
Cât costă să mergi cu mijloacele de transport în comun în capitalele europene

Cât costă să mergi cu mijloacele de transport în comun în capitalele europene

Prețul transportului în comun în Capitală ar putea crește. STB a anunțat o majorare semnificativă a prețului unei călătorii, dar și conturarea conceptului de transport urban după modelul european. Se poate alinia România modelului european?
Directorul Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, a anunțat că doreşte introducerea unui tarif orar pentru mijloacele de transport în comun. Tariful orar ar urma să fie de 3 lei, iar un abonament anual va costa cel mult 500 de lei.
“Împreună cu colegii mei am gândit un model care să avantajeze utilizatorul frecvent al mijlocului de transport în comun”, a anunțat directorul Adrian Criț.

Propunere – prețul unui tarif pe oră va fi de 3 lei

Potrivit afirmațiilor directorului STB, este necesară promovarea abonamentelor de transport în comun, deși acestea nu ar fi în favoarea călătorilor ocazionali.

„Cetăţeanul care circulă zilnic cu transportul în comun trebuie să aibă beneficii, iar aceste beneficii trebuie cuantificate pe de o parte prin calitatea transportului, pe de altă parte prin tarife care să-l avantajeze. În acest sens, avem propuneri către primarul general de majorare de tarife şi aici mă refer la tariful pe oră, tariful orar. De asemenea, dorim implementarea pe modelul european a unor abonamente anuale cu beneficii majore pentru cetăţeni”, a declarat Adrian Criţ.

Directorul STB a mai subliniat că prețul unui tarif pe oră se dorește a fi de 3 lei.

Propunerea în cauză va urma să fie dezbătută de către autorități. Însă, directorul STB, Adrian Criț susține că prețul de 3 lei este unul corect pentru utilizarea transportului timp de o oră. El a mai precizat că un abonament anual ar costa maximum 500 de lei.

Cât costă transportul în comun în UE

În cele mai mari zece orașe ale Uniunii Europene, prețurile biletelor de transport în comun variază de la 0, 97 euro la 3, 30 euro în Munchen și Hamburg (Germania), potrivit bazei de date globale Numbeo.

Berlin, Germania – 2, 90 euro
Madrid, Spania – 1, 50 euro
Roma, Italia – 1, 50 euro
Paris, Franța – 1, 90 euro
Viena, Austria – 2, 40 euro
Hamburg, Germania – 3, 30 euro
Varșovia, Polonia – 0, 97 euro
Budapesta, Ungaria – 0, 98 euro
Barcelona, Spania – 2, 30 euro
Munchen, Germania – 3, 30 euro