Evenimentul Zilei > Politica > Câștigător detașat al crizei provocate de demiterea lui Voiculescu. Premierul este de neoprit
Câștigător detașat al crizei provocate de demiterea lui Voiculescu. Premierul este de neoprit

Câștigător detașat al crizei provocate de demiterea lui Voiculescu. Premierul este de neoprit

Criza politică de proporții generată de demiterea fostului ministru al Sănătății a avut efecte surprinzătoare pentru notorietatea premierului.

Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde îin perioada 1-8 mai, premierul Florin Cîțu este personajul politic care „a făcut cea mai bună impresie în ultimele două săptămâni” acesta situându-se la 16%, urmat de președintele Iohannis (5%) si de Ludovic Orban (3%).

Electoratul PNL a văzut că Florin Cîțu poate fi și om politic

Sociologul Vladimir Ionas, de la Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, a explicat că în urma deciziei de demitere a lui Vlad Voiculescu, „mulți dintre cei care reprezintă electoratul Partidului Național Liberal (PNL) au văzut că Florin Cîțu poate fi și om politic”. Totodată, sociologul a remarcat că seful Executivului a câștigat și simpatia electoratului USRPLUS.

„Din ce arată datele noastre, prim-ministrul Florin Cîțu a reușit să fie singurul om politic din Alianța USRPLUS care a ieșit câștigător după tot războiul politic care a urmat demiterii lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății.

Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, participa la conferinta de presa organizata de Grupul Parlamentar al Aliantei USR PLUS, pe tema situatiei din Sanatate.

Probabil mulți dintre cei care reprezintă electoratul Partidului Național Liberal (PNL) au văzut că Florin Cîțu poate fi și om politic, și nu este doar o persoană care ocupă o funcție pentru că este susâinut de partid. A fost primul moment în care prim-ministrul a reușit să arate că se transformă într-un om politic. De aici vine și creșterea favorabilității, atunci când vine vorba despre numele său. În același timp, din punctul meu de vedere, Florin Cîțu reușește să se muleze foarte bine și pe o parte a electoratului USR PLUS chiar. Reușește să atragă simpatia acestei părți din electorat, și aunci era de așteptat să înregistreze o creștere în sondaj”, a explicat Vladimir Ionas pentru Ziare.com.

Cîțu l-a depășit pe Ludovic Orban ca favorabilitate

Premierul a reușit chiar să îl depășească la favorabilitate pe Ludovic Orban, actualul președinte al PNL, deși ambii sunt la același nivel când vine vorba de notorietate. Vladimir Ionas a mai explicat că, spre deosebire de Orban, un nume vechi pe scena politică românească, notorietatea lui Cîțu a început să crească numai din momentul când acesta a fost numit în fruntea Executivului.

„A pornit de la un scor foarte mic de favorabilitate, anul trecut, când era ministru al Finanțelor. Nu avea nici măcar o notorietate foarte mare. După ce a ocupat funcția de prim-ministru a început să crească. A înregistrat, în mod surprinzător, o creștere spectaculoasă când vine vorba de favorabilitate.

La notorietate, Florin Cîțu stă la fel de bine ca Ludovic Orban. Actualul președinte al PNL e politician vechi, cunoscut de toată lumea. De cealaltă parte, domnul Cîțu a reușit să câștige notorietate după ce a ocupat funcția de pim-ministru. La favorabilitate însă, Florin Cîțu stă astăzi mai bine decât Ludovic Orban”, a conchis Vladimir Ionas.

Potrivit sondajului, pe o scală de la 1 la 10 (unde 1 înseamnă foarte prost și 10 foarte bine), la întrebarea „ce notă ați acorda premierului Florin Cîțu pentru activitatea sa?”, 47% dintre cei chestionați l-ar lăsa corigent pe Cîțu. 20% îi acordă note între 5 și 7 și 26% îi pun note între 7 și 10. 51% dintre respondenți cred că Vlad Voiculescu nu mai are viitor politic după demiterea din Guvern, 24% cred că mai are, iar 25% nu știu sau nu răspund.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 1 – 8 mai, pe un eșantion de 900 de subiecti, intervievați prin metoda CATI (interviuri telefonice). Sondajul are o marjă de eroare de 3, 2%.