Premierul Florin Cîțu a comentat informațiile prezentate de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în legătură cu înregistrarea deceselor provocate de COVID-19. Premierul a declarat că a văzut acest raport, prezentat de Ioana Mihăilă, și a declarat că acesta trebuie să fie public, iar numărul de decese trebuie cunoscut

„Eu am văzut aceste raport mai devreme. Eu o încurajez pe doamna ministru să prezinte public acest raport, ca să nu existe niciun fel de dubii”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul a precizat că este nevoie ca acest document să fie prezentat în spațiul public, mai ales că nu toată lumea a înțeles ce a vrut să spună ministrul, din cifrele prezentate.

„Să-l facă public atunci ca să fie foarte clar. Da, ce a spus și doamna ministru, sunt mai multe baze de date. Eu m-am uitat între INS și corona forms, ceea ce folosim noi, corona forms, este o compatibilitate de 96%, cam așa arată lucrurile, dar, așa cum a spus doamna ministru, vom mai cere detalii în perioada următoare și vom vedea dacă trebuie să îmbunătățim”, a precizat Florin Cîțu.

Nu știm câte persoane au murit de Covid în România. Fiecare platformă a raportat cifre diferite
Ministrul sanatatatii, Ioana Mihaila.

Raportările pot fi îmbunătățite

Florin Cîțu a precizat că procedura de raportare poate fi îmbunărățită și a precizat că este nevoie de toate informațiile pentru a face acest lucru.

„Până la urmă, și modul de calcul sau focare sau formule de calcul – știți foarte bine, a fost o idee să ai focarele scoase, le-am introdus. Totul poate fi îmbunătățit, dacă se poate îmbunătăți, dar ca să îmbunătățești o raportare statistică trebuie să ai toate informațiile foarte clare.

Până acum noi știm că prin corona forms au fost raportate caz cu caz și au fost cele mai clare și cele mai greu de combătut în acest moment, dar, bineînțeles, Ministerul Sănătății are o comisie pe care eu am înființat-o când eram ministru al sănătății interimar, își face treaba. Sunt sigur că vom avea mai multe informații în perioada următoare”, a mai spus Florin Cîțu.

Raportul prezentat de Ioana Mihăilă

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a prezentat concluziile Raportului Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor infectate cu Covid-19. Există diferențe mari între decesele provocate de COVID-19 înregistrate în diferitele baze date, însă acestea se datorează unor erori. Ministrul Ioana Mihăilă a pus aceste diferențe, însă, pe seama unor erori de natură umană.

„Nu aș căuta greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare ci m-aș concentra pe corectarea deficiențelor. Am transmis o clarificare către DSP -uri privind metodele de raportare. Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, e nevoie de o actualizare a deceselor raportare, care să plece de la datele trecute pe certificate”, a declarat Ioana Mihăilă.