Evenimentul ZileiEVZ SpecialExclusiv. USR se desparte de PLUS la București. Puciul lui Vlad Voiculescu: blocarea bugetului Capitalei

Exclusiv. USR se desparte de PLUS la București. Puciul lui Vlad Voiculescu: blocarea bugetului Capitalei

Exclusiv. USR se desparte de PLUS la București. Puciul lui Vlad Voiculescu: blocarea bugetului Capitalei
Frăția dintre USR și PLUS s-a rupt în București. Lovitura de palat pregătită de Vlad Voiculescu, lider al PLUS, care prevedea șantajarea lui Nicușor Dan prin blocarea votului privind bugetul Capitalei, pare că a eșuat. Consilierii USR refuză să susțină puciul lui Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a pregătit acest puci prin sacrificarea intereselor bucureștenilor. Blocarea bugetului Capitalei din cauza intereselor  sale personale asociate cu cele politice ale PLUS ar fi agravat și mai mult refacerea Capitalei, afectată puternic de administrația Firea-PSD.

Vlad Voiculescu vrea controlul pe cele 19 spitale ale Bucureștiului

Motivele fostului ministru al Sănătății au fost prezentate în detaliu de EvZ în dimineața aceasta: Vlad Voiculescu intenționa o relansare politică personală după demiterea rușinoasă de la ministerul Sănătății. De asemenea, foarte important, urmărea să pună mâna pe cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Generale prin intermediul consilierului CGMB al PLUS, Horia Tomescu. Cel pe care Voiculescu l-a lăsat în locul lui când a plecat ministru al Sănătății.

Fostul ministru urmărește și întărirea PLUS în dezavantajul USR

Și, nu în ultimul rând, fostul ministru avea în vedere capacitarea la maxim a grupării PLUS din care face parte, aflată în confruntare politică internă cu facțiunea USR, în perspectiva Congresului progresiștilor din această toamnă. La ora aceasta, printr-o altă lovitură strategică, Dacian Cioloș și facțiunea sa, PLUS, au reușit să obțină un număr dublu de membri în organizația USR-PLUS din București, în dezavantajul grupării USR condusă de Dan Barna.

Pentru votarea bugetului, miercuri, e nevoie de 28 de voturi din totalul de 55

Care era planul lui Vlad Voiculescu: amenințarea primarului general Nicușor Dan cu un vot negativ din partea tuturor celor 17 consilieri progresiști în ziua de miercuri, 28 aprilie, când urmează să se voteze bugetul Capitalei de către cei 55 de consilieri ai CGMB. Și șantajul: dăm votul dacă primim cele 19 spitale care să fie coordonate de viceprimarul general al PLUS, Horia Tomescu.

Cei 5 consilieri ai PMP și 11 consilieri ai USR vor să voteze bugetul

Surpriză! Cei 11 consilieri USR din CGMB au decis să respingă puciul lui Vlad Voiculescu, conform surselor politice. Motivele USR sunt simple: nu vor să-i permită lui Dacian Cioloș să se întărească și mai mult în partid și vor să-și păstreze pozițiile ocupate în administrația Capitalei.

Cei care au tamponat și mai mult încercarea de puci a lui Vlad Voiculescu au fost cei 5 consilieri ai PMP. Aceștia i-au transmis astăzi  lui Nicușor Dan că se poate baza total pe voturile lor.

Primarul general al Capitalei cunoștea intențiile lui Vlad Voiculescu, potrivit surselor politice. Nicușor Dan a fost informat telefonic de liderii consilierilor din CGMB de la PNL, PMP și parțial, de la USR, asupra blocajului orchestrat de Voiculescu și asupra intenției lor de a respinge puciul.

Nici cu ajutorul PSD, Vlad Voiculescu și consilierii PLUS nu pot bloca bugetul

Pentru ca bugetul Capitalei să fie validat are nevoie de 28 de voturi ale consilierilor CGMB din totalul de 55  de voturi. Voturile consilierilor PNL, PMP și USR reunesc fix numărul cerut pentru aprobarea bugetului: 28.

Conform consilierilor generali, cei 21 de reprezentanții ai PSD în CGMB comandați de fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, au anunțat că nu vor vota bugetul. Nici cu ajutorul PSD, Vlad Voiculescu și cei 6 consilieri PLUS din CGMB nu ar fi obținut decât 27 de voturi. Insuficiente pentru blocarea bugetului.

Progresiștii din București au vrut să importe scandalul provocat la Iași, în Capitală

Practic, Vlad Voiculescu a dorit replicarea la București a scandalului de la Iași unde consilierii USR-PLUS din Consiliul Local al municipiului refuză să voteze bugetul avansat de primarul PNL Chirică invocând argumente relativ minore.

 


Accesează: