Evenimentul Zilei > Actualitate > Care este tipul de pacient în acest val al pandemiei. Situația este mult mai grava, medicii în alertă
Care este tipul de pacient în acest val al pandemiei. Situația este mult mai grava, medicii în alertă

Care este tipul de pacient în acest val al pandemiei. Situația este mult mai grava, medicii în alertă

Marea majoritate a pacienților COVID internați în stare gravă, la spital, sunt persoane de vârstă medie și în general care nu au apucat să se vaccineze.

Cine sunt noii pacienți COVID și ce face diferența? Medic: „Uneori nu apucăm să-i vedem, fac stop cardiorespirator în curte”

Vârsta medie a pacienților COVID care ajung în spital, cu forme grave ale bolii, a scăzut. Dacă în urmă cu câteva luni predominau pensionarii, în prezent, medicii vorbesc despre pacienți de vârstă medie. Este vorba despre oameni care nu s-au vaccinat și care fac forme grave ale bolii, după cum relatează Digi 24.

Medicii recomandă cetățenilor să meargă la vaccinare, precizând că efectele imunizării încep să se vadă. Persoanele vaccinate care se infectează cu coronavirusul fac forme ușoare sau medii ale bolii.

Persoanele nevaccinate fac forme grave ale bolii

În prezent, conform sursei citate, în spitalele din România sunt internați aproape 13 mii de pacienți cu COVID-19.

La Institutul Matei Balș, cea mai mare parte dintre pacienții care sunt internați, în acest val trei al pandemiei, nu au fost vaccinați. În medie, din 200 de pacienți mai mult d ejumătate nu au făcut vaccinul anti-COVID. Cadrele medicale arată că există o diferență între pacienții vaccinați, în general doar cu prima doză, și cei nevaccinați.

Aceștia din urmă fac forme mai grave și au o saturație de oxigen sub 90. Cei vaccinați prezintă febră, frisoane sau tuse.

Vaccinul crește nivelul de imunitate

Medicii atrag atenția că este nevoie ca oamenii să se vaccineze cât mai repede posibil pentru a crește rezistența la COVID-19.

„Dacă un număr mai mare din populație s-ar vaccina, ar face anticorpi și ar rezista cumva la acest COVID. Urgența este plină și facem un apel la întreaga populație: să vă vaccinați, nu vă obligăm, dar până la urmă nu suntem nici noi oameni de fier, suntem tot oameni, ca și dumneavoastră.

Câteodată vin foarte, foarte mulți pacienți și nu mai putem să facem față, ambulanțele stau afară în așteptare, pe unii nici nu apucăm să-i vedem și poate au necesar de oxigen și fac stop cardiorespirator în curte, ceea ce nu mi se pare normal”, a precizat o doctoriță, conform sursei citate.

În România, au fost vaccinate aproximativ 2,5 milioane de persoane, dintr-o populație de 19 milioane de locuitori. Un număr de 1,5 milioane de români sunt deja vaccinați cu ambele doze.

Autoritățile spun că restricțiile vor fi ridicate în momentul în care vor fi imunizați peste 10 milioane de români.