COVID-19 lovește cu cea mai mare forță. Mutația de care se tem și oamenii de știință

COVID-19 lovește cu cea mai mare forță. Mutația de care se tem și oamenii de știință

Avertismentul vine în mijlocul evenimentelor care se petrec acum în India cu privire la noua variantă Covid-19, care ar putea deveni dominantă.

Prof. Deenan Pillay, virolog la University College London a declarat: „Suntem încă la începutul vieții acestui virus”. „Cred că ar trebui să fii o persoană curajoasă să spui că virusul se apropie de sfârșit și că nu poate merge mai departe”, a declarat virologul.

„Suntem încă la începutul vieții acestui virus ca agent patogen uman. În mod normal, durează mulți ani pentru ca virușii, odată ce au trecut bariera speciilor, să se optimizeze cu adevărat pentru a se putea reproduce bine în interiorul nostru”.

Varianta indiană (dublu mutantă) ar putea deveni o tulpină globală dominantă în următoarele săptămâni

Avertismentul lui Pillay vine pe fondul temerilor că o nouă tulpină de Sars-CoV-2, cunoscută sub numele de varianta India - care a provocat o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 - ar putea deveni o tulpină globală dominantă în următoarele săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se știe că varianta Indiei poartă două mutații care ar putea reduce eficacitatea unui număr de vaccinuri COVID-19. Deși acest lucru nu s-a întîmplat încă, natura și viteza mutaţiilor de până acum, inclusiv sub forma variantelor din Africa de Sud și Marea Britanie, a provocat o alarmă în rândul comunității științifice, şi anume că impactul pozitiv la vaccinuri ar putea fi anulat în viitorul apropiat.

Mai exact, oamenii de știință își fac griji cu privire la capacitatea Sars-CoV-2 de a modifica proteinele vârf, utilizate pentru a se atașa de celulele umane, prin mutații. Proteinele spike, denumite de Pillay drept „chei” pentru pătrunderea celulelor receptorilor umani, sunt mecanismul prin care majoritatea vaccinurilor de succes COVID-19 din lume caută să atace virusul, antrenând diverse răspunsuri ale sistemului imunitar pentru a le identifica.

O astfel de mutație, E484K, a fost găsită în variantele din Africa de Sud și Marea Britanie. Varianta India poartă o mutație similară, E484Q.

Teama este că, modificându-și proteinele, aceste variante le-ar putea face mai puțin vizibile pentru sistemul imunitar al persoanelor vaccinate, ceea ce face mai dificilă evitarea infecției.

Aris Katzourakis, profesor de evoluție și genomică la Universitatea Oxford, a declarat că dincolo de modificarea proteinei spike, mutații precum E484K ar putea „debloca o întreagă încărcare de alte mutații în altă parte a proteinei spike” care nu au fost încă identificate de oamenii de știință, scrie arabnews.