Evenimentul Zilei > Social > Studiu-bombă. Celulele T recunosc toate variantele SARS-CoV-2
Studiu-bombă. Celulele T recunosc toate variantele SARS-CoV-2

Studiu-bombă. Celulele T recunosc toate variantele SARS-CoV-2

Cercetătorii au stabilit că răspunsurile specifice ale celulelorT CD8 + SARS-CoV-2 ar putea recunoaște practic toate mutațiile din variantele studiate până acum.

Cercetătorii sugerează că răspunsul celulelor T la indivizii convalescenți și cel mai probabil la vaccinați nu sunt afectați de mutațiile găsite în aceste trei variante și ar trebui să ofere protecție împotriva variantelor emergente.    

Asadar, o componentă esenţială a sistemului imunitar, „Celulele T”, care răspund prin combaterea infecţiei în versiunea iniţială a noului coronavirus par să protejeze împotriva celor trei variante ale virusului.

Rolul „Celulelor T” în lupta cu variantele SARS-CoV-2

Echipa de cercetători de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), care face parte din Institutul Național de Sănătate, a analizat probe de celule sanguine de la 30 de persoane care s-au contractat și s-au recuperat din COVID-19 înainte de apariția variante de virus. Au descoperit că un jucător cheie în răspunsul imun la SARS-CoV-2 – celula T CD8 + – a rămas activ împotriva virusului.

Alături de studiul condus de Andrew Redd, dr. NIAID, au participat oameni de știință de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg și compania axată pe Imunomică, ImmunoScape.

Mai multe studii  au demonstrat că anumite variante ale noului coronavirus pot submina protecţia oferită de anticorpi şi vaccinuri

Potrivit studiului realizat de cercetători de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli infecţioase (NIAID) din Statele Unite, pe lângă anticorpi – care împiedică virusul să atace celulele umane – celulele T par să joace un important rol suplimentar de protecţie.

„Datele noastre, precum şi rezultatele de la alte grupuri, demonstrează că răspunsul celulelor T la COVID-19 în cazul persoanelor infectate cu variantele virale iniţiale pare să recunoască pe deplin noi variante importante identificate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia”, a declarat conducătorul studiului, Andrew Redd, de la NIAID şi Universitatea de Medicină Johns Hopkins.

Cercetătorii au analizat probe de sânge recoltate de la 30 de persoane care s-au recuperat după COVID-19 înainte de apariţia noilor variante mai contagioase. Aceştia au identificat în aceste probe o formă specifică de celulă T care era activă împotriva virusului şi au analizat reacţia acestor celule T faţă de variantele îngrijorătoare din Africa de Sud, Marea Britanie şi Brazilia.

Cercetătorii au constatat că răspunsul celulelor T a rămas în mare parte intact

Aceste constatări se adaugă celor rezultate în urma unui studiu anterior care a sugerat, de asemenea, că răspunsul protector oferit de celulele T pare să rămână intact împotriva variantelor.

Cercetătorii NIAID au menţionat că sunt necesare studii mai ample pentru confirmarea acestor concluzii. Redd a precizat că este necesară monitorizarea continuă pentru variante care scapă atât protecţiei oferite de anticorpi, cât şi a celulelor T. Studiul a fost evaluat de alţi oameni de ştiinţă şi acceptat pentru publicare în Open Forum Infectious Diseases, scrie nih.gov.