Evenimentul Zilei > Actualitate > Europa se pregătește de o nouă carantină. Mai multe state impun restricții împotriva valului trei de COVID-19
Europa se pregătește de o nouă carantină. Mai multe state impun restricții împotriva valului trei de COVID-19

Europa se pregătește de o nouă carantină. Mai multe state impun restricții împotriva valului trei de COVID-19

Mai multe state europene au anunțat prelungirea sau introducerea a noi măsuri de restricție menite să împiedice răspândirea celui de-al treilea val al pandemiei de SARS-CoV-2.

Mai multe state din Europa au anunțat prelungirea restricților sanitare menite să împiedice răspândirea SARS-CoV-2. Italia, Franța Croația, Suedia, sunt statele care în ultimele ore au decis să impună noi măsuri și restricții împotriva COVID-19.

Italia a decis să prelungească restricţiile pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19 până pe 30 aprilie. Printre acestea se numără închiderea restaurantelor, magazinelor şi muzeelor, potrivit unui decret semnat miercuri seară de premierul Mario Draghi.

Conform noilor reglementări, vaccinarea devine obligatorie pentru personalul sanitar. Școlile primare vor rămâne deschise au stabilit autoritățile italiene.

Măsurile de relaxare vor putea fi luate înainte de sfârşitul lui aprilie în cazul unei ameliorări a situaţiei sanitare.

Cea mai mare parte a ţării este supusă unor restricţii severe pentru a opri contaminările în cadrul celui de-al treilea val de COVID-19. Întreaga peninsulă va fi clasificată în zona „roşie” (risc ridicat de contaminare şi restricţii maxime) pentru weekendul de Paştele catolic, o sărbătoare foarte populară în Italia care este de obicei ocazia reuniunilor de familie.

Președintele Macron a anunțat extinderea restricțiilor

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat miercuri extinderea pe întreg teritoriul metropolitan a măsurilor de luptă împotriva COVID-19. Noile reguli prevăd interzicerea circulaţiei cu începere de la ora 19:00 (17:00 GMT), închiderea anumitor magazine şi limitarea circulaţiei pe o rază de 10 kilometri în jurul domiciliului. Dincolo de această rază, va fi necesară o justificare. Școlile vor fi închise pentru trei săptămâni.

Măsura anunțată de președintele Franței urmărește să oprească al treilea val al pandemiei. Aceste măsuri se vor aplica de marţi, la sfârşitul weekendului de Paştele catolic în care francezii vor putea însă călători.


Măsuri dure în Franța: școli închise, deplasări interzise. Macron anunță o lună de carantină


„Am intrat într-o cursă de viteză”, a spus preşedintele francez într-o discurs la televiziune, în contextul în care ţara se confruntă cu o creştere alarmantă a spitalizărilor şi numărului de cazuri, în special din cauza răspândirii mutaţiei zise britanice.

El a mai anunţat că creşele şi şcolile vor fi închise pentru un total de trei săptămâni, iar colegiile şi liceele pentru patru săptămâni, cu începere de marţi.

Pentru a limita impactul educaţional, guvernul a decis să uniformizeze datele vacanţei de primăvară în toată ţara, între 12 şi 26 aprilie. Aceasta înseamnă că, în cele din urmă, cei mai tineri vor pierde doar una sau două săptămâni de cursuri, înainte de a reveni la şcoală pe 26 aprilie şi pe 3 mai în colegii şi licee.

 

 

Mai multe paturi la ATI în Franța

Preşedintele francez a anunţat, de asemenea, noi întăriri pentru personalul de îngrijire şi un obiectiv de 10.000 de paturi la reanimare, în timp ce peste 5.000 sunt ocupate în prezent.

În ceea ce priveşte vaccinarea, el şi-a exprimat „regretul profund” că unele persoane în vârstă care sunt prioritare pentru a fi vaccinate nu sunt încă. Emmanuel Macron a mai promis extinderea imunizării la toate persoanele peste 60 de ani pe 16 aprilie, apoi la toţi cei peste 50 de ani pe 15 mai.

Persoanele sub 50 de ani vor urma la mijlocul lui iunie, iar „până la sfârşitul verii, toţi francezii peste 18 ani care doresc vor putea fi vaccinaţi”, a adăugat el.

Croația introduce restricții la trecerea forntierei

Croația a anunţat noi restricţii epidemiologice care urmează să fie în vigoare până la 15 aprilie. Între acestea interzicerea antrenamentelor în interior, restricţii privind activitatea sălilor de joacă pentru copii şi o interzicere temporară şi restricţionarea călătoriilor transfrontaliere.

Autorităţile croate de frontieră vor accepta teste rapide antigen precum şi certificate cu vaccinurile ruseşti şi chineze şi certificatele care dovedesc recuperarea în urma bolii COVID-19 şi acestea vor fi considerate valabile timp de 180 de zile.

Suedia amână relaxarea din cauza creșterii infectărilor

Guvernul suedez va amâna relaxarea plănuită a unora dintre restricţiile împotriva COVID-19 până la 3 mai. Măsura a fost adoptată din cauza unui al treilea val epidemic sever, a afirmat premierul Stefan Lofven. Suedia nu va adopta măsuri suplimentare de restricție, a precizat acesta.

Agenţia de Sănătate a cerut guvernului să amâne relaxarea anunţată anterior, care includea creşterea limitei de vizitatori în parcurile de distracţie, la concerte şi meciuri de fotbal.

Suedia a ales o cale diferită de a celor mai multe ţări în timpul pandemiei, optând împotriva lockdown-urilor. Aceasta deşi a aplicat gradual, în cea mai mare parte voluntar, restricţii asupra adunărilor publice şi activităţilor sociale.

Suedia a raportat miercuri 8.441 de cazuri noi de infectare şi 35 de decese. Numărul infectărilor a crescut puternic în ultimele săptămâni, până la nivelurile din decembrie, însă decesele au rămas la un nivel relativ scăzut.

Suedia, ţară cu 10 milioane de locuitori, a raportat peste 13.000 de decese asociate COVID-19. Este o rată de mortalitate de câteva ori mai mare decât în statele nordice vecine. Este mai scăzută, însă decât în majoritatea ţărilor europene care au optat pentru lockdown.

Irlanda ia în considerare un plan de relaxare după 12 aprilie

 

Pe de altă parte, Irlanda, aflată în lockdown de trei luni îşi va relaxa treptat restricţiile cu începere de la 12 aprilie. Confruntată cu un val atribuit mutaţiei apărute în Marea Britanie, mai contagioasă, ţara cu cinci milioane de locuitori a intrat în al treilea lockdown după Crăciun.

Cu începere din 12 aprilie, şcolile se vor redeschide complet, persoanele din familii diferite se vor putea întâlni în exterior, iar călătoriile neesenţiale vor fi permise pe o rază de 20 de kilometri sau în departamentul de reşedinţă.

Cele mai importante restricţii vor rămâne în vigoare cel puţin până la 4 mai. Guvernul va lua în considerare în mai redeschiderea treptată a magazinelor neesenţiale, saloanelor de coafură, bibliotecilor şi muzeelor.

Dar după o relaxare a restricţiilor în perioada Crăciunului, Irlanda a înregistrat o explozie a numărului de cazuri. La începutul lui ianuarie, s-a înregistrat un vârf de peste 8.000 noi cazuri cotidiene.

În ultimele săptămâni, numărul a scăzut, rămânând însă la 500-600 pe zi, în pofida restricţiilor dure aflate în vigoare.

Guvernul finlandez dă înapoi în fața Curții Constituționale

Guvernul din Finlanda a retras o propunere de introducere a unor interdicţii de ieşire din casă în mai multe oraşe în încercarea de a opri răspândirea pandemiei de COVID-19, a declarat miercuri premierul Sanna Marin, potrivit Reuters.

Decizia vine după un anunţ al unei Comisii Constituţionale conform căreia propunerea este prea vagă şi nu respectă legea fundamentală.

Săptămâna trecută, guvernul a propus introducerea unui lockdown în cinci oraşe, inclusiv în capitala Helsinki. Oamenii nu ar mai fi putut ieşi din casă decât din motive stricte, scopul propunerii fiind oprirea înmulţirii infectărilor cu coronavirus şi a spitalizărilor.

Citește și: Când vine cu adevărat finalul pandemiei. Expert: trebuie îndeplinită această condiție

Grecia redeschide magazinele. Realitatea pandemică contrazice relaxarea