Evenimentul Zilei > Actualitate > Doar anumite persoane vor putea călători în Europa. Anunțul vicepreședintelui CE
Doar anumite persoane vor putea călători în Europa. Anunțul vicepreședintelui CE

Doar anumite persoane vor putea călători în Europa. Anunțul vicepreședintelui CE

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a anunțat data până la care va fi gata „pașaportul COVID” care va permite călătoria fără restricții în interiorul statelor UE.

Doar persoanele care dețin „pașaport COVID” vor putea circula prin Europa. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas. Comisia Europeană intenționează să finalizeze certificatul digital de vaccinare până la târgul deturism FITUR-2021. Evenimentul se va desfășura la Madrid începând cu 19 mai. Autoritățile de la Bruxelles au declarat că se grăbesc pentru a prinde deschiderea sezonului estival.

PașaportulCOVID va permite o mai bună mobilitate între statele UE, în contextul pandemiei COVID-19. Margaritis Schinas avertizează că cei care nu vor avea un astfel de document ar fi bine „să nu pornească la drum”.

„Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunţat reluarea mobilităţii internaţionale, şi 19 mai, inaugurarea FITUR”, a spus comisarul european Margaritis Schinas.

Comisarul european a făcut aceste declarații după o întâlnire cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.

„Ar fi bine să-l avem până atunci pentru a nu pierde vara şi pentru inaugurarea FITUR”, a adăugat oficialul european.

Anunțul vicepreședintelui CE

Parlamentul European şi Consiliul UE lucrează la definitivarea detaliilor acestui certificat digital. Pe de altă parte, Comisia Europeană încearcă să se coordoneze cu alte ţări (inclusiv Marea Britanie) pentru o recunoaştere reciprocă a acestor documente, dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate. Documentul propus de Comisia Europeană va arăta dacă titularul a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat (negativ) pentru COVID-19 înaintea călătoriei sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.

Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, propunerea pentru certificatul digital de vaccinare, valabil la nivelul Uniunii Europene. Măsura se dorește un impuls pentru industria turismului, grav afectată de pandemie.

Cu un astfel de certificat verde digital, o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută şi în alt stat membru ca imunizată. Acest aspect ar putea facilita călătoriile, inclusiv în scop turistic, între ţări.