Evenimentul ZileiMondenNoi teorii despre Marea Piramidă din Giza. Cercetătorii confirmă o ipoteză din antichitate

Noi teorii despre Marea Piramidă din Giza. Cercetătorii confirmă o ipoteză din antichitate

Noi teorii despre Marea Piramidă din Giza. Cercetătorii confirmă o ipoteză din antichitate
Cercetătorii iau în considerare o ipoteză antică, din relatările lui Herodot, despre posibilitatea ca Marea Piramidă din Giza să fi fost legată prin canale de fluviul Nil.

Noi teorii despre Marea Piramidă din Giza.

Marea Piramidă din Giza, Egipt, ar fi fost conectată la apele fluviului Nil. Aceasta pentru a da impresia unei insule înconjurate de apă, a declarat un expert pentru Express.co.uk.

Ridicată pe Platoul Gizeh, se crede că Marea Piramidă a fost construită în timpul dinastiei a IV-a. Aceasta a fost destinată faraonului Khufu.

În urmă cu șapte ani, în 2013, o echipă de arheologi a descoperit sute de fragmente de papyrus care descriau construcția. Acestea detaliau modul în care au fost transportate blocurile de calcar ale piramidei cu barca de-a lungul Nilului. Apoi, printr-un sistem de canale, au fost aduse până pe șantier.

Potrivit istoricului antic Herodot, aceste canale navigabile au fost săpate și în interiorul piramidei și făceau legătura cu Nilul. Herodot spunea că faraonul, Khufu, ar fi amenajat o insula artificială în interiorul piramidei, pe care să-i fie amenajat morântul.

Multă vreme, relatările lui Herodot nu au fost luate în serios, fiind considerate simple povești.

Noi teorii despre Marea Piramidă din Giza

Cu toate acestea egiptologul Chris Naunton spune că acestea ar putea conține un sâmbure de adevăr.

„Herodot este renumit pentru relatările sale destul de fanteziste. De regulă, genul acesta de scriitori preluau ce auzeau de la alții și relatau, mai departe, la rândul lor. Nu este clar dacă Herodot a venit la Giza și a văzut cu ochii săi ori a auzit de la alții”, a relatat egiptologul.

Chris Naunton a precizat că ipoteza unui mormânt pe insula înconjurată de ape, în mijlocul piramidei, nu este atât de ciudată. El a precizat că o astfel de înmormântare are legătură cu credința vechilor egipteni. Mai exact, este legată de cultul lui Osiris. De altfel, în complexul Giza, a precizat el, au fost descoperite mai multe puțuri și tuneluri neterminate.

Osiris a jucat un rol esențial în viața vechilor egipteni, i antice

„Se credea că mormântul său – al lui Osiris – se află pe o insulă înconjurată de apă”, a spus egiptologul.

„Este destul de clar că, în unele cazuri, mormintele au fost construite astfel încât să dea impresia unei insule înconjurate de apă. Și, ar fi posibil ca Marea Piramidă să fie construită pentru ca o replică a acestui mormânt”, a mai adăugat el.


Accesează: