După un an de pandemie, raportul OMS spune că originea SARS-CoV-2 rămâne un mister. Dar e sigur că n-a scăpat din laborator
- Luciana Popa
- 1 aprilie 2021, 07:35
De unde a apărut SARS-CoV-2 înainte de a se dezlănțui în întreaga lume, este cel mai mare puzzle pandemic. Greu de dezlegat.
Iată însă că un raport așteptat de mai bine de un an vine să spulbere o parte din mister. Produs de o echipă internațională de oameni de știință, după o vizită în China, raportul concluzionează că, cel mai probabil, pandemia a fost provocată de un coronavirus de la lilieci, care a infectat un alt animal neidentificat și apoi a trecut la oameni, potrivit Sciencemag.
Aceasta a fost ipoteza unor virologi, dar echipa OMS are puține dovezi noi care să o susțină. Există și alte scenarii, inclusiv o scăpare accidentală dintr-un laborator. Cu toate acestea, raportul OMS anticipează o mulțime de pași. „Nu știm încă de unde a apărut virusul, dar există un plan clar de a continua investigațiile”, spune virusologul Angela Rasmussen de la Universitatea Georgetown, care a făcut parte din echipa OMS.
Concluzia cea mai clară a raportului este și cea mai controversată: este „foarte puțin probabil” ca SARS-CoV-2 să se fi scurs dintr-un laborator chinez, Institutul de Virologie Wuhan (WIV), care studia deja coronavirusurile. Sunt puține dovezi care să susțină ipoteza scăpării virusului din laborator, dar unii cercetători au criticat echipa OMS pentru că au exclus această posibilitate, în condițiile în care nu li s-a permis să o investigheze independent. Este de înțeles, spun unii cercetători. „Având în vedere toate constrângerile din China, probabil că au făcut tot ce au putut”, spune Yanzhong Huang, specialist global în sănătate la Consiliul pentru relații externe din New York.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege originile SARS-CoV-2 și a criticat accesul limitat acordat echipei sale internaționale în misiunea din China. „Deși echipa a ajuns la concluzia că o scurgere din laborator e ipoteza cea mai puțin probabilă, ea necesită investigații suplimentare. Inclusiv misiuni suplimentare care implică specialiști, pe care sunt gata să le desfășor”, a spus șeful OMS.
Cele peste 300 de pagini ale raportului prezintă datele pe care echipa comună de experți internaționali și chinezi le-a analizat, inclusiv studii privind piața din Wuhan în care au apărut unele dintre primele cazuri COVID-19.
Raportul prezintă patru scenarii pentru modul în care ar fi putut începe pandemia. Primul ar fi că transmiterea SARS-CoV-2 s-a făcut dintr-un rezervor de animale, precum liliecii, către o altă gazdă în care virusul s-a răspândit înainte de a infecta oamenii. Acest scenariu este considerat de echipă „ de la probabil la foarte probabil”.
Al doilea scenariu este răspîndirea directă asupra persoanelor dintr-un rezervor de animale, cum ar fi liliecii, considerată de echipă „posibilă spre probabilă”. Un al treilea scenariu ar fi răspândirea prin intermediul cărnii congelate, de la un animal infectat, o cale pe care echipa a etichetat-o drept „posibilă”. Ultimul scenariu este un incident de laborator care a condus la prima infectare. Acesta e singurul scenariu considerat „extrem de puțin probabil”.
Studii realizate în diferite ţări arată că SARS-CoV-2 ar fi putut să circule cu multe săptămâni înainte ca primul caz să fie detectat la Wuhan. Acest lucru ar putea sugera „posibilitatea unei circulaţii în alte ţări, ignorată”, potrivit raportului, care consideră importantă investigarea acestor cazuri anterioare.
China a infirmat cu tărie ipoteza scurgerii din laborator, avansînd posibilitatea ca infecția să fi provenit din afara Chinei, de la alimente congelate. „Întregul raport este un compromis”, spune Fabian Leendertz, medic veterinar la Institutul Robert Koch din Germania, prezent în echipa internațională. „Iar într-un compromis, trebuie să respecți opiniile celuilalt.”
Raportul recomandă o serie de studii suplimentare, în special, prelevarea de probe de la animalele de crescătorie pentru a găsi o posibilă gazdă intermediară. Căutarea rezervorului original al SARS-CoV-2 poate fi promițătoare, spune Leendertz. „În acest moment, este posibil să fi dispărut de pe orice gazdă intermediară, așa că eșantionul de lilieci este cel mai probabil să dea rezultate”.
Încă de la început, oamenii de știință din OMS și din afara ei au considerat că o scurtă misiune în China ar identifica rapid originile pandemiei. Iar mediul politic din jurul echipei OMS nu a ajutat deloc lucrurile.
Raportul este doar un prim pas, cred experții OMS. „Este ca și cum am sta în fața acestui perete, ținând această bucată de sfoară în mâini, dar nu știm cât de mult se întinde sfoara de cealaltă parte a peretelui. Poate că va fi scurt, și acest lucru se va face în câteva luni sau poate că este lungă și va dura ani.”