Evenimentul Zilei > Economie > Care e cel mai puternic județ din România? Raport exploziv. Cine e pe ultimul loc
Care e cel mai puternic județ din România? Raport exploziv. Cine e pe ultimul loc

Care e cel mai puternic județ din România? Raport exploziv. Cine e pe ultimul loc

Un nou raport arată care sunt cele mai puternice și cele mai slabe judeţe din România.  

O analiză dată publicității astăzi de către KeysFin Local Business, arată clasamentul celor mai puternice, dar și celor mai slabe județe în 2019 în funcție de cifra de afaceri a companiilor înregistrate.

Raportul arată că în România sunt prezente mari discrepanțe între regiuni, primele 10 județe realizând anul trecut peste 70% din cifra de afaceri totală.

Bucureștiul, Ilfovul și Timișul se află în topul celor mai puternice județe din România

Bucureștiul a avut o cifră de afaceri de 570,8 miliarde lei în 2019, aflându-se pe primul loc și fiind urmat la mare de distanță de Ilfov, cu 111,8 miliarde lei și Timiș, cu 67,2 miliarde lei. Față de 2015, Argeșul a scăzut un loc, de pe 4 pe 5, ajungând la 65,5 miliarde lei, iar Clujul a avansat de pe locul 5 în 2015, pe 4 în 2019, având o cifră de afaceri de 65,7 miliarde lei anul trecut.

Următoarele județe din România, în funcție de cifra de afaceri din 2019 a companiilor înregistrate sunt Prahova (56 miliarde lei), Constanța (52 miliarde lei), Brașov (47,3 miliarde lei), Bihor (34,1 miliarde lei) și Sibiu (34 miliarde lei).
În ceea ce privește topul profitabilității, pe primul loc se află și în acest caz Bucureștiul, cu un rezultat net pozitiv în valoare de 30,9 miliarde lei, fiind urmat de Ilfov, cu 6 miliarde lei și Cluj, cu 5,2 miliarde lei.

Cu cele mai slabe rezultate sunt în Mehedinți, Caraș Severin, Vaslui şi Teleorman

Mehedinți este un județ care a rămas pe ultimul loc, atât în ceea ce privește cifra de afaceri a companiilor de aici, cât și numărul acestora. Astfel, în 2019, cele 3,6 mii de companii înregistrate în Mehedinți au totalizat o cifră de afaceri de doar 3 miliarde de lei. Topul celor mai slabe județe din punct de vedere economic este completat de Caraș-Severin, cu o cifră de afaceri a companiilor de 6,2 miliarde de lei, Vaslui, cu 6,42 miliarde de lei, Teleorman, cu 6,45 miliarde de lei, și Covasna, 6,51 miliarde de lei.

Judeţele care merg pe pierderi

Cât despre județele care se află pe pierdere, în funcție de rezultatul net al companiilor, cele mai slabe rezultate financiare au fost înregistrate în Vâlcea, județ aflat pe ultimul loc, cu o pierdere cumulată de 1,1 miliarde lei, Hunedoara – pierdere cumulată de 425,9 milioane lei și Gorj – pierdere cumulată de 393 milioane lei. Mai multe despre acest raport puteţi citi AICI.