Evenimentul Zilei > International > Care a fost cauza contaminării angajaților români de la abatorul din Germania
Care a fost cauza contaminării angajaților români de la abatorul din Germania

Care a fost cauza contaminării angajaților români de la abatorul din Germania

Un studiu german a scos la iveală cauza contaminării cu COVID-19 a românilor care muncesc la abatorul din Germania.

Un studiu german publicat vineri, prezentat de de agenţia EFE, relevă faptul că în cazul focarului de COVID-19 izbucnit la abator, factorul de transmitere masivă a covid l-a reprezentat un ‘superspreader’.

Ce este un’superspreader’

Aceasta este o persoană cu un grad mare de contagiune, care a răspândit virusul pe o distanță de aproximativ opt metri în jurul lui. Distanța depășește 1, 5- 3 metri, care este recomandată a fi păstrată între persoane pentru prevenirea infectării cu virus, potrivit studiului.

Temperaturile reduse din interior au condus la contaminarea salariaților abatorului, un alt factor care a favorizat acest lucru fiind și modul de funcționare a sistemelor de aer condiționat,  aerisirea proastă a spațiilor de lucru cu aer natural.

Nu a fost lipsit de importanță nici efortul fizic al angajaților, potrivit studiului efectuat de Centrul de Investigaţii pentru Infecţii din Helmholtz, Clinica Universitară din Hamburgo-Eppendorf şi Institutul de Virologie Experimentală Leibniz (HPI), potrivit unui comunicat emis de HZI.

Patronii abatorului au luat măsuri de protecţie sanitară

Peste 2.100 de lucrători ai abatorului companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectaţi cu noul coronavirus începând din luna iunie. Mulţi dintre ei sunt români. Abatorul a fost atunci închis. Autorităţile germane au permis redeschiderea unităţii la jumătatea lui iulie după ce proprietarii au luat de măsuri de protecţie sanitară. Printre acestea au fost instalarea de filtre HEPA pentru filtrarea aerului, comparative celor utilizate în avioane şi în sălile de operaţii din spitale.

Noul coronavirus, transmis şi prin aerosoli

Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a atenţionat recent că noul coronavirus poate fi transmis şi prin aerosoli. Este vorba de acele particule foarte fine care rămân în suspensie. Ele pot apare atât din cauza picăturilor infectate dar şi prin activităţi cum ar fi vorbitul sau cântatul.

Acest lucru poate fi un risc pentru persoanele aflate în spaţii închise, în special dacă nu sunt bine aerisite. ECDC a comunicat că lucrează la un raport tehnic pe tema transmiterii noului coronavirus, evaluând riscurile reprezentate de sistemele de ventilaţie.

Măsurile de distanţare şi igienă aplicate în timpul pandemiei COVID-19 se bazează pe prevenirea contactului cu picături expulzate de purtătorii virusului atunci când aceştia tuşesc, strănută sau vorbesc. Prevenirea transmiterii noului coronavirus prin aerosoli ar putea necesita alte strategii antiepidemice, inclusiv la locul de muncă, potrivit agerpres.ro.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: