Carduri sociale pentru milioane de români. Cine va beneficia de noile ajutoare

Carduri sociale pentru milioane de români. Cine va beneficia de noile ajutoare Carduri sociale. Sursa foto: Arhiva EvZ

Carduri sociale. Simona Bucura Oprescu a anunțat că Ministerul Muncii a pregătit noi ajutoare pentru o anumită categorie de români. Pe baza cardurilor vor putea face faţă cât de cât sărăciei.

Carduri sociale. Ministerul Muncii va emite carduri pentru o anumită categorie de români. Este vorba despre Cardul European pentru Dizabilitate care vine cu diferite măsuri de sprijin pentru beneficiari.

Carduri sociale pentru milioane de români. Cine va beneficia de noile ajutoare

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), emite la cerere Cardul European pentru Dizabilitate.

În acest an au fost emise 1.196 de carduri. Alte aproximativ 4.100 de cereri sunt în curs de procesare. Condițiile speciale se aplică în transportul public, la evenimente culturale și în muzee, precum și în centre de agrement și sportive, parcuri de distracții și altele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Beneficii: transport gratuit cu mijloacele de transport în comun, parcare gratuită, acces gratuit sau subvenționat parțial la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber (în funcție de pachetele de beneficii stabilite de fiecare dintre Statele Membre participante).

Cardul european vine în completarea cardurilor naționale pentru persoanele cu dizabilități și va fi acordat de către autoritățile naționale pe baza propriilor criterii. Pentru moment, cardul poate fi utilizat în Italia, Belgia, Slovenia, Cipru, Estonia, Finlanda, Malta și România.

„Accesibilitatea, drepturile cetățenilor, calitatea vieții, accesul egal și nediscriminarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități sunt importante pentru România și Uniunea Europeană. Recunoașterea reciprocă între Statele Membre a statutului de persoană cu dizabilități, prin Cardul European pentru Dizabilitate, este un pas absolut necesar pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestor oameni”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Care sunt pașii pentru a obține Cardul European pentru Dizabilitate

Pentru a obține Cardul European pentru Dizabilitate, persoanele interesate au nevoie de:

  • cererea de înscriere este disponibilă la link-ul: http://dizab.eurocard.gov.ro
  • o fotografie recentă (tip buletin).

Înscrierea se poate realiza:

  • electronic - prin trimiterea documentelor scanate pe adresa de e-mail a DGASPC din județul sau sectorul de domiciliu;
  • personal sau prin reprezentant – prin depunerea documentelor la sediul DGASPC-ului din județul sau sectorul de domiciliu.

Carduri sociale pentru opt ţări ale UE

Această inițiativă are ca punct de plecare experiența proiectului-pilot privind cardul european pentru dizabilitate aflat în curs de derulare în 8 țări ale UE și se întemeiază pe Recomandarea 98/376 a Consiliului.

În perioada februarie-mai 2023 a avut loc o consultare publică referitoare la inițiativa privind cardul european pentru persoanele cu handicap. Propunerea privind cele 2 de carduri respectă angajamentul asumat de Comisie în Strategia UE privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030, scrie ec.europa.eu.