Ministerul Muncii alimentează cardurile sociale. Bani pentru beneficiarii venitului minim de incluziune

Ministerul Muncii alimentează cardurile sociale. Bani pentru beneficiarii venitului minim de incluziuneAjutor social. Sursa foto: Arhiva EVZ

Beneficiarii venitului minim de incluziune (VMI) încep să-și primească banii, de marți, 20 februarie, conform unui anunț făcut de Ministerul Muncii. Este vorba despre ajutorul financiar care înlocuiește venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

Ministerul Muncii a anunțat că începând cu marți, 20 februarie, încep plățile pentru beneficiarii venitului minim de incluziune (VMI). Sprijinul financiar înlocuieşte venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei de la 1 ianuarie 2024.

Ministerul Muncii face plăți la venitul minim de incluziune

În România primesc venitul minim de incluziune un număr de 209.856 de beneficiari. Iar suma totală alocată plăților, doar în luna februarie, se ridică la 132.918.895 de lei. În acest context, Ministerul Muncii a anunțat că începe alimentarea cardurilor pentru aceștia.

„Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, începe astăzi plata prestaţiilor pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune (VMI). Sprijinul financiar înlocuieşte venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei şi a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024”, a anunțat instituția condusă de Simona Bucura Oprescu.

Conform calendarului stabilit, în 20 februarie se alimentează cardurile sociale pentru cei care au optat pentru plata în cont bancar. Ulterior, în ultima parte a lunii, între 22 februarie şi ultima zi a lunii, se fac plăți prin mandat poştal. Banii sunt virați în baza convenției încheiate cu Poșta Română.

ajutor social

voucher de ajutor social pentru pensionari. Sursa foto: INQUAM/ Octav Ganea

Detalii despre venitul minim de incluziune

Venitul minim de incluziune se acordă persoanelor singure și familiilor cu venituri reduse, de Ministerul Muncii. Pentru a beneficia de sprijinul financiar, cei interesați trebuie să se adreseze primăriilor de care aparțin. Ei trebuie să depună o solicitare însoțită de mai multe documente justificative. Cererile se pot depune pe tot parcursul anului, dacă sunt îndeplinite criteriile legale, stabilite.

„VMI reprezintă un program de asistenţă socială, creat pentru a ajuta persoanele şi familiile aflate în situaţii vulnerabile să depăşească mai uşor obstacolele financiare pe care le întâmpină. Încurajează accesul la educaţie, întrucât copiii din familiile beneficiare de VMI înscrişi la şcoală vor beneficia automat şi de bursa socială. Încurajează şi încadrarea în muncă, deoarece persoanele apte de muncă intră automat în programele de mediere ale ANOFM, iar cele fără nivel de instruire vor avea acces la programe de tip «A Doua Şansă» pentru a le creşte şansele de angajare”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Pentru a beneficia de acest ajutor plătit de Ministerul Muncii, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 lei, respectiv 400 lei dacă persoana singură a depășit vârsta de 65 ani. Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului net trebuie să  nu depășească de 700 lei/membru de familie.

Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ajutoare în completarea sumelor alocate de Ministerul Muncii

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat, urmează să fie emise voucherele sociale. Acestea vor fi alocate în a doua jumătate a lunii februarie. Procesul pentru actualizara bazei de date în condiţiile în care venitul unei persoane eligibile a fost stabilit la 2.000 de lei

„În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie şi fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate, probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate, tranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie. De ce? Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei şi pentru acest lucru eligibilitatea se reface pentru toţi cetăţenii care sunt până în 2.000 de lei cu venituri. Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024”, a declarat Adrian Câciu.

El a precizat că următoarea tranșă va fi virată în luna aprilie. Iar până la finalul anului vor fi plătite șase tranșe de câte 250 de lei. În jur de 2,5 milioane de cetăţeni vor beneficia de cardurile sociale pentru alimente şi mese calde.