Evenimentul Zilei > Actualitate > Carantina în București nu mai e doar scenariu. Un reputat jurnalist explică de ce
Carantina în București nu mai e doar scenariu. Un reputat jurnalist explică de ce

Carantina în București nu mai e doar scenariu. Un reputat jurnalist explică de ce

Jurnalistul Dan Andronic a răspuns la întrebarea care stătea pe buzele multora dintre bucureșteni. Ce se va întâmpla în Capitală, de săptămâna viitoare.

În condițiile creșterii alarmante a numărului de infectări cu noul coronavirus, jurnalistul Dan Andronic a transmis un mesaj ca răspuns la întrebarea care stătea pe buzele bucureștenilor.

„De săptămâna viitoare, Bucureștiul intră în carantină totală…Se vor închide școlile, etc”.

De altfel, invitat la Anteena 3, directorul EVZ a precizat că o creștere a indicelui de infectare în București de la 2,28 la o mi de locuitori la 2,38 la o mie de locuitori într-o zi arată că se poate închide Capitala.

Dan Andronic a mai subliniat că președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va mai insitui la nivel de țară carantina, dar nu și la nivel de București.

„Eu știu că pe masa președintelui este un raport cu propuneri de amânarea a alegerilor”, a dezvăluit Dan Andronic.

Jurnalistul a precizat, însă, față de acest aspect:

„Ideea este că președintele vrea ca aceste alegeri să aibă loc la termen. Și dacă vrea acest lucru, trebuie aplicate măsuri urgente în București, care a redevenit oraș vedetă…”.

Câteva ore mai despart Capitala de o carantină totală

De altefel, întrebarea aflată pe buzele tuturor bucureștenilor capătă un răspuns cu precizie matematică: mai sunt câteva zeci de ore până la îndeplinirea condițiilor de carantină totală.

Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat datele potrivit cărora, în ultimele două săptămâni, în București au fost confirmate 4.969 de noi infectări cu coronavirusul chinezesc, raportat la o populație de 2.151.665 locuitori. Această statistică arată că indicele de infectare în București este de 2,2.

Capitala ar putea intra în scenariul roșu în cazul în care în următoarele două săptămâni se vor înregistra, în total, 6.455 de cazuri de infecție cu coronavirus, adică o medie de 461 de cazuri pe zi.

Potrivit Graphs.ro, care a calculat deja că media pe perioada unei săptămâni este de 406 cazuri, distanța care ne desparte de dezastru rămâne de doar 50 de cazuri pe zi. Rămâne de văzut dacă măsurile anunțate în ultimele ore vor reuși să oprească sau chiar să inverseze tendința.

Potrivit datelor publicate vineri de Grupul de comunicare strategică situația județelor unde incidența cazurilor de coronavirus a trecut de 1,5 cazuri la mia de locuitori este următoarea: București – 2,2, Alba – 1,98, Vâlcea -1,98, Iași – 1,80, Bacău – 1,72, Teleorman – 1,62, Neamț – 1,62, Vaslui – 1,59.

Peste rata de 3, un oraș ar trebui să intre în carantină.