UDMR şi planul monstruos pentru alegeri. România, atacată frontal de Ungaria!

UDMR şi planul monstruos pentru alegeri. România, atacată frontal de Ungaria! Sursa foto. EVZ

Simţind că există riscul ca la viitoarele alegeri parlamentare să nu mai atingă pragul electoral de 5%, UDMR a luat în calcul o cooperare cu Alianţa Maghiară din Transilvania.

Alianţa Maghiară din Transilvania a fost formată în acest an din cele două partide apărute ca o alternativă la UDMR: Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar.

Alianța Maghiară din Transilvania este formată din foști radicali ai UDMR şi despre toate cele 3 formaţiuni presa din România a relatat pe larg că se bucură într-o formă sau alta de finanţări venite de la Guvernul Ungariei.

Aşa cum se poate constata şi în rândurile următoare, colaborarea dintre guvernul condus de Viktor Orban şi formaţiunile maghiare din România nu prea mai are secrete.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interferenţa Ungariei în alegeri

De altfel, interferenţa Ungariei în alegerile locale şi europarlamentare din România a ieşit în evidenţă inclusiv la 16 septembrie 2020.

La acea dată, vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, îi încuraja pe maghiari să voteze candidaţii UDMR la alegerile locale din România.

Mesajul video al acestuia a fost distribuit şi pe pagina de Facebook a UDMR, care n-a avut nicio reţinere şi a transmis înregistrarea inclusiv reprezentanţilor presei.

Vicepremierul a subliniat chiar că fuseseră obţinute numeroase rezultate satisfăcătoare în România datorită cooperării dintre UDMR şi Guvernul Ungariei.

Pentru a exemplifica, Semjén s-a referit printe altele la înfiinţarea Universităţii Sapientia şi la construirea unor grădiniţe.

De asemenea, n-a fost uitat sprijinul financiar acordat proiectelor culturale şi de altă natură, respectiv programul de dezvoltare economică.

„Fără sprijinul UDMR şi fără cadrul pe care uniunea l-a oferit, aceste lucruri nu ar fi fost posibile.

Am avut ocazia să vedem că, în cele din urmă, în Transilvania, singura organizaţie care este capabilă să apere maghiarii şi să reprezinte interesele acestora, este UDMR.

Ceea ce pot să vă spun, este următorul lucru: dacă aş avea cetăţenie română, după mama mea, aş vota candidaţii UDMR.

Asta vă rog şi pe dumneavoastră: să sprijiniţi candidaţii UDMR”, spunea Zsolt Semjén.

UDMR şi împăcarea cu rebelii exaltaţi

Practic, discuţiile dintre UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania despre posibila cooperare la aceste alegeri parlamentare nu reprezintă altceva decât o reconciliere pe care puţini o mai lua în calcule la un moment dat.

Revenind la subiect, agenţia ungară de presă MTI a anunţat că delegaţiile UDMR şi ale Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT) au discutat joi la Cluj-Napoca, despre posibila cooperare.

La final, reprezentanţii celor două formaţiuni politice au declarat că au avut o întrevedere constructivă, iar săptămâna viitoare va urma o nouă rundă de discuţii.

Csilla Hegedüs, purtătorul de cuvânt al UDMR, a precizat că Uniunea a fost reprezentată de preşedintele executiv, Bálint Porcsalmi, de vicepreşedintele executiv, István Székely, de Sándor Tamás, preşedintele organizaţiei judeţene Covasna, de Attila Cseke, preşedintele organizaţiei judeţene Bihor, şi de Tihamér Barti, preşedintele organizaţiei regionale Gheorgheni.

Nu s-au înţeles din prima. Nu, încă!

„A fost o primă întâlnire desfăşurată în condiţii bune, care va fi urmată săptămâna viitoare de o nouă întâlnire”, a punctat purtătorul de cuvânt al UDMR.

AMT a fost reprezentată de János Mezei, copreşedinte al AMT, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), de Tibor T. Toró, membru al Comitetului Naţional al AMT, preşedinte executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Attila Örs Sorbán, preşedintele executiv al PCM, şi de Zoltán Zakariás, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Locali al PPMT. Tibor T. Toró a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că părţile au convenit asupra necesităţii cooperării.

„Am propus ca această cooperare să nu se limiteze doar la alegerile parlamentare, ci să o plasăm într-un cadru mai larg de cooperare.

De asemenea, am numit posibile direcţii de colaborare. Una dintre cele mai importante este cooperarea în consiliile locale.

Campania s-a terminat, să se încheie tratatele locale de pace, astfel încât consiliile locale să poată funcţiona bine.

Noi am subliniat importanţa mesajului de pace, iar delegaţia UDMR a fost de acord cu asta”, a precizat Toró.

Nevoia politică scuză mijloacele

În ecuaţia acestui compromis politic au contat şi rezultatele partidelor maghiare care au concurat între ele la alegerile locale.

Astfel, UDMR a obţinut 199 de mandate de primar, iar AMT doar 10. În acest context, la viitoarele alegeri parlamentare programate la 6 decembrie, competiţia dintre ele ar putea duce la situaţia în care UDMR să nu depăşească pragul electoral de 5%.

Radio România Actualităţi aminteşte că la alegerile parlamentare din 2016, UDMR a încheiat o alianţă politică cu Partidul Civic Maghiar (PCM), asigurând astfel pe listele sale două locuri eligibile pentru candidaţii PCM.

Hunor Kelemen şi relaţia cu Orban

La 2018, liderul UDMR şi premierul Ungariei se întâlneau la Budapesta. Iată ce declara Hunor Kelemen despre acel eveniment:

„L-am întâlnit pe Viktor Orbán, luni, la Budapesta, înaintea Congresului PPE de la Helsinki.

UDMR și FIDESZ sunt formațiuni politice membre ale aceleiași familii europene și, prin urmare, considerăm că este foarte important ca Partidul Popular European să rămână un grup parlamentar puternic și o forță politică dominantă după alegerile pentru Parlamentul European.

Vrem o Europă puternică, o Transilvanie dezvoltată și îl susținem pentru președinția Comisiei Europene pe Manfred Weber, un politician preocupat şi de problemele celor 50 de milioane de cetățeni aparținând.”

Transcript realizat de Rador