Când va expira certificatul verde în România? Anunț pentru toți românii

Când va expira certificatul verde în România? Anunț pentru toți românii Sursa: arhiva EVZ

Guvernul pregătește o nouă reglementare care să intre în vigoare după data de 1 februarie, când va expira certificatul verde digital.

Secretarul de stat Andrei Baciu a făcut o serie de comentarii cu privire la valabilitatea certificatului verde anti-Covid. Precizările sale au venit în contextul în care de la 1 februarie va expira certificatul verde. Andrei Baciu a precizat ce se va întâmpla în continuare la nivel european și care sunt intențiile guvernului României, în această situație.

„Legat ce această situație, avem două lucruri distincte. Totul pleacă de la o decizie la nivel european care precizează în felul următor: Pentru călătorii se va găsi o modalitate uniformă european și atunci ne referim la persoanele care au schemă completă de vaccinare de la care nu a trecut nu mai mult de nouă luni. Acestea vor putea să călătorească la fel în continuare”, a explicat secretarul de stat.

Andrei Baciu a făcut o serie de precizări pentur cei care s-au vaccinat cu schema completă în urmă cu mai mult de nouă luni. El a precizat că în cazul acestora este nevoie de o a treia doză, booster, de vaccin.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru cei care s-au vaccinat cu schemă completă și la care au trecut mai mult de nouă luni de la ultima doză, este nevoie de doza booster. Se uniformizează decizia la nivel european tocmai pentru a exista o abordare unitară”, a mai precizat Andrei Baciu.

sursa foto. EVZ

Guvernul pregătește o serie de măsuri

Potrivit spuselor sale, la nivelul Guvernului României situația urmează să fie dezbătută în următoarele zile pentru a fi identificată o soluție.

„În ceea ce privește punerea în aplicare în România, acest lucru va fi dezbătut azi și în următoarele zile, iar în momentul în care se identifică forma finală se va comunica oficial din partea Guvernului, dar totul pleacă de la această decizie la nivel european și e important să înțelegem contextul“, a precizat secretarul de stat Andrei Baciu.

Extrem de important! Ce trebuie să știți despre vaccinurile împotriva COVID-19 la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani

sursa: Arhiva EVZ

Câți români s-au vaccinat până acum

În acest context, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti- COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că 50% din populaţia adultă s-a imunizat cu cel puţin o doză de vaccin.

„În momentul acesta avem 50% din populaţia adultă peste 18 ani care are cel puţin o doză de vaccin. Practic, am atins acest prag de vaccinare în populaţie adultă. Din populaţia totală rezidentă în România, rata de vaccinare se apropie de 41,8%. (...) În momentul de faţă, sunt peste 2,33 milioane de persoane care au primit doza de booster din cele eligibile, ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 40% din cei care pot să efectueze boosterul la acest moment care s-au prezent pentru efectuarea acestui tip de vaccin”, a spus medicul.