Evenimentul Zilei > Social > Când începe Postul Crăciunului. În ce zile se poate mânca pește și bea vin
Când începe Postul Crăciunului. În ce zile se poate mânca pește și bea vin

Când începe Postul Crăciunului. În ce zile se poate mânca pește și bea vin

Postul Crăciunului, în anul 2020, conform calendarului ortodox, începe la jumătatea lunii noiembrie, mai exact, în data de 15 noiembrie și se va încheia în 24 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe data de 14 noiembrie.

Dacă această zi pică în ziua de miercuri sau vineri, postul începe din seara zilei de 14. În perioada postului nu se organizează nici nunți, nici botezuri.

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii ținând Postul Crăciunul de 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Postul trupesc însoțit și de postul sufletesc

Postul este reținerea totală sau parțială de la anumite alimente și băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, în scop religios-moral. Religia arată că această reținere de la mâncări și băuturi trebuie însă însoțită și de reținerea de la gânduri, pofte, patimi și fapte rele, ceea ce înseamnă că postul trupesc trebuie să fie însoțit de post sufletesc.

În Postul Crăciunului, credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post, astfel ei trebuie să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin, iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.

În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie, inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

În ziua de Ajun a Crăciunului se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.

De Crăciun sau Nașterea Domnului, cum mai este cunoscut de credincioși, indiferent de ziua în care cade, se mănâncă de dulce.