Evenimentul Zilei > International > Campania de vaccinare anti-COVID. Apel la solidaritate cu statele sărace din partea OMS și UNICEF
Campania de vaccinare anti-COVID. Apel la solidaritate cu statele sărace din partea OMS și UNICEF

Campania de vaccinare anti-COVID. Apel la solidaritate cu statele sărace din partea OMS și UNICEF

Oficialii a două organizații internaționale fac apel la responsabilii din statele bogate să dea dovadă de solidaritate și să doneze mai multe doze de vaccin anti-COVID pentru statele sărace.

Apel la solidaritate cu statele sărace din partea OMS și UNICEF.

OMS și UNICEF avertizează asupra distribuției inechitabile a vaccinurilor anti-COVID. Reprezentanții OMS au atras atenția cu privire la discrepanța din ce în ce mai mare dintre numărul de vaccinuri de care beneficiază statele bogate și cele distribuite națiunilor sărace. Acestea beneficiază de vaccinuri prin intermediul mecanismului COVAX, informează AFP. Această atenţionare a venit după o declaraţie a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a criticat duminică stocarea excesivă de doze de vaccin de către ţările dezvoltate. Oficialul ONU a solicitat ca aceste doze să fie împărțite cu restul lumii.

„Discrepanţa dintre numărul de vaccinuri administrate în ţările bogate şi numărul de vaccinuri administrate prin intermediul mecanismului COVAX se adânceşte în fiecare zi”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Apel la solidaritate cu statele sărace din partea OMS și UNICEF

Tedros Adhanom Ghebreyesus a vorbit în cadrul unei conferințe virtuale a OMS, consacrată vaccinării în lume, găzduită de Abou Dhabi.

„Atât timp cât virusul va continua să circule, oamenii vor continua să moară, comerţul şi călătoriile vor continua să fie perturbate, iar relansarea economică va fi încetinită, a precizat el.

Mai mult de 510 milioane de vaccinuri au fost distribuite în lume, potrivit responsabililor în domeniul sănătăţii. Discrepanţele dintre ţări rămân importante, ceea ce a determinat OMS să lanseze un apel către cele mai bogate ţări ale lumii ca să doneze vaccinuri ţărilor mai sărace. Tedros a anunţat lcă 36 de ţări nu au primit încă nici o singură doză de vaccin anti-COVID-19. Şaisprezece dintre ele ar urma să primească primele doze prin intermediul COVAX, în timpul următoarelor două săptămâni, a declarat el.

Apel la ajutor din partea UNICEF

Un apel similar a venit și din partea UNICEF. Reprezentanții organizației au îndemnat ţările bogate să facă donaţii pentru a asigura o distribuire echitabilă a dozelor de vaccine. Potrivit acestora, este nevoie de 510 milioane de dolari pentru a susţine distribuirea în întreaga lume.

„Avem nevoie ca producătorii de vaccinuri să dea prioritate COVAX şi să încerce să obţină aprobarea reglementară pentru o distribuire rapidă, echitabilă şi abordabilă”, a declarat Henrietta Fore, directoarea executivă a UNICEF.

„Avem nevoie ca naţiunile cele mai bogate să doneze doze suplimentare prin intermediul COVAX”, sistemul de aprovizionare a ţărilor defavorizate, a insistat Fore.

COVAX ar urma să permită distribuirea a circa 238 de milioane de doze în lume până la sfârşitul lunii mai. Până la această oră doar 32 de milioane de doze au fost expediate, potrivit site-ului acestei iniţiative.