În primele nouă luni ale anului 2016, comparativ cu aceeași perioadă a lui 2015, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agriculrură, Constanța (CCINA) a constatat o scădere cu peste 12% a numărului de înmatriculări de firme. Respectiv 3.020 de înmatriculări, faţă de 3.450 societăți comerciale, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate. “Este foarte mult față de media pe țară unde e de 4,5 %. Deci suntem mai rău decât media națională”, a declarat pentru EVZ directorul executiv  al CCINA Constanța, Dănuț Jugănaru.

CCINA a propus, de aceea, primăriei Constanța, și nu numai, diminuara taxelor, așa cum se procedează de ani de zile în alte județe din țară. “Am propus primăriei Constanța, dar se adresează tuturor primarilor din județul Constanța să se gândească bine dacă nu ar fi cazul să acorde niște facilități măcar pentru firmele care se înființează în anul următor. Propunerea CCINA a fost ca acestor firme, în primul an de funcționare, să li se ceară, atât cât permite Codul Fiscal, impozitul minim pe clădiri și terenuri. Noul Cod Fiscal permite acest lucru astfel încât să le încurajeze să vină”, a explicat Dănuț Jugănaru.

Speialistul susține că numărul investitorilor la Constanța ar crește, sugerând că în alte zone din țară autoritățile locale au fost mai atente la cerințele mediului de afaceri. Numărul firmelor din județul Constanța a ajuns la 27.000 față de aproape 35.000  câte erau în anii trecuți. “Dacă primăriie se vor lăcomi în continuare să încaseze de la agenții economici maximum de impozite și taxe prevăzute de lege vor constata că vor lua mult de la un număr tot  mai mic de contribuabili. Și de fapt, o să fie o pierdere în buget”, potrivit directorului CCINA Constanța, Dănuț Jugănaru. Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2017 va fi votat în ședința Consiliului Local Municipal Constanța de miercuri, 28 decembrie.