Calendar Ortodox, 7 decembrie. Sfânta Muceniță Filofteia, atacată cu toporul de propriul tată

Calendar Ortodox, 7 decembrie. Sfânta Muceniță Filofteia, atacată cu toporul de propriul tată

Calendar Ortodox. Sfânta Muceniță Filofteia este pomenită la data de 7 decembrie. A trecut prin mari încercări și a avut de înfruntat un tată ce i-a devenit potrivnic.

Calendar Ortodox, 7 decembrie. Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș este pomenită în calendarul ortodox, în fiecare an, la data de 7 decembrie. Moaștele Sf. Filofteia se află la Mănăstirea Curtea de Argeș de peste 600 de ani. Aceasta fiind supranumită „Fecioara de la Argeș”, dar și ocrotitoarea Țării Românești. Potrivit atestării documentare, Sf. Filofteia s-a născut în jurul anului 1206, într-o suburbie din Cetatea Târnovo, în sudul Dunării, din părinți creștini, care se ocupau cu munca la câmp.

Încă de mică Sf. Filofteia a fost învățată să respecte tradiția creștină, să facă fapte bune și să țină post și rugăciune. La vârsta de 13 ani, aceasta a rămas orfană de mamă, așa că a fost nevoită să se ocupe și de cele ale casei, pe lângă mersul la școală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Calendar Ortodox. Mama vitregă i-a întors tatăl împotrivă

La un moment dat, tatăl ei s-a recăsătorit, sperând că cea pe care și-a ales-o îi va accepta și fiica, însă n-a fost să fie așa.

Mama vitregă a reușit să îl întoarcă pe tatăl fetei împotriva sa. Așadar, Filofteia a fost certată de tatăl său că îi hrănește pe cei sărmani. Într-un acces de furie, bărbatul scoate un topor și îl îndreaptă spre copilă.

Sf. Filofteia sfârșește prin a fi rănită de tatăl său cu toporul.

Cu o zi înainte, pe 6 decembrie, Sfânta Filofteia fusese cu tatăl ei la biserică, la praznicul Sfântului Nicolae și împreună aprinseseră lumânări și rostiseră rugăciuni pentru mama ei.

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului începe la data de 15 noiembrie 2022 și se încheie pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.

Postul Crăciunului 2022 durează 40 de zile, însă se ține destul de ușor, fiindcă sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește de către Biserica Ortodoxă. Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2022 sunt:

luni, 21 noiembrie sâmbătă, 26 noiembrie duminică, 27 noiembrie miercuri, 30 noiembrie sâmbătă, 3 decembrie duminică, 4 decembrie luni, 5 decembrie marți, 6 decembrie sâmbătă, 10 decembrie duminică, 11 decembrie luni, 12 decembrie marți, 13 decembrie sâmbătă, 17 decembrie duminică, 18 decembrie