Rezoluția Adunării Parlamentare a NATO: „Rusia este un stat terorist”

Rezoluția Adunării Parlamentare a NATO: „Rusia este un stat terorist”Sursa: Dreamstime.com

În perioada 18-21 noiembrie, a avut loc la Madrid cea de-a 68-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO. Printre principalele subiecte discutate au fost aderarea Finlandei și Suediei, războiul din Ucraina, amenințarea teroristă, evoluțiile situației din Afganistan, amenințările cibernetice, Balcanii, protejarea infrastructurilor critice, NATO și regiunea Indo-Pacifică. În cadrul lucrărilor, Comisiile Adunării au examinat și au aprobat 16 rapoarte, inclusiv pe cel al senatorului Pinotti, intitulat "Echilibrul infracțiune-apărare: provocarea cibernetică în creștere a NATO". În timpul sesiunii, a avut loc o reuniune a Consiliului Interparlamentar NATO-Ucraina (UNIC) pentru a discuta despre evoluția războiului. A urmat o întâlnire bilaterală între delegațiile italiene și ucrainene.

Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat o rezoluție care declară, printre altele, că "Statul Rusiei, cu regimul său actual, este un Stat terorist". De asemenea, documentul precizează că Rusia este "cea mai directă amenințare la adresa securității euro-atlantice" și reafirmă "solidaritatea indestructibilă" față de Ucraina, invitând țările aliate să mențină sprijinul militar pentru Kiev.

Adunarea a adoptat șase rezoluții: sprijin pentru Ucraina (punerea în aplicare a deciziilor adoptate la summitul NATO de la Madrid); capacități de apărare consolidate; consecințe și răspunsuri economice față de războiul Rusiei; consolidarea rezilienței cibernetice a companiilor aliate; impactul asupra siguranței schimbărilor climatice; legătura dintre corupție și securitate.

În cadrul examinării rezoluțiilor, Adunarea a acceptat un amendament al delegației italiene, menit să reamintească necesitatea activării unui control mai mare asupra investițiilor chineze referitoare la infrastructurile strategice ale țărilor aliate (rezoluția 178 PC). La întâlnire a intervenit – pe lângă premierul spaniol Pedro Sanchez – și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Răspunzând la o întrebare a președintelui Frusone privind rolul Alianței și al țărilor membre în protejarea componentelor critice și a lanțurilor de aprovizionare, astfel încât acestea să fie stabile și sigure, Stoltenberg a subliniat că trebuie să fim conștienți de vulnerabilități și că problema se află în atenția NATO, întrucât furnizarea de gaz, precum 5G, nu sunt numai o problemă de natură comercială, ci și una de siguranță. Totodată, președintele ucrainean Zelenski s-a conectat prin videoconferință, subliniind valorile comune dintre Ucraina și Europa și le-a cerut membrilor Alianței să susțină aspirațiile ucrainene de integrare euro-atlantică și să recunoască Rusia ca Stat terorist, așa cum au făcut deja unele țări. De asemenea, Zelenski i-a invitat pe aliați să ofere țării sale tot ceea ce este necesar pentru a garanta securitatea pe cerul Ucrainei și pentru a împiedica rachetele rusești și dronele iraniene să-și atingă obiectivele.

Membrii Adunării au fost primiți de Familia Regală a Spaniei, Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia, care au sărbătorit 40 de ani de la aderarea țării iberice la NATO, rainews.it.

(Traducerea Rador)