Cafeaua nu se face niciodată cu acest tip de apă. Câteva sfaturi pentru a păstra savoarea
- Antonia Hendrik
- 5 februarie 2025, 08:10

Cafeaua ajută la stimularea organismului, însă pentru a obține un gust ideal, ar fi bine să evitați un anumit tip de apă. Din păcate, mulți dintre noi comitem această eroare în timpul preparării.
Cafeaua nu se face niciodată cu apă de la robinet
Apa de la robinet nu este ideală pentru prepararea cafelei. Deși multe persoane o folosesc zilnic, aceasta poate cauza diverse probleme. Pentru a obține cea mai bună cafea, se recomandă utilizarea apei minerale plate din sticlă, datorită compoziției sale echilibrate.
Aceasta nu doar că îmbunătățește aroma cafelei, dar contribuie și la protejarea aparatului de cafea. Pe de altă parte, apa de la robinet, în special dacă este dură și conține o cantitate mare de calcar, poate provoca diverse efecte negative:
Cafeaua va fi delicioasă dacă avem în vedere câteva aspecte importante. Este esențial să alegem boabele adecvate, gradul de măcinare și, desigur, să folosim apă de calitate.
Apa de la robinet distruge gustul cafelei
Mineralele prezente în apa dură se acumulează în interiorul aparatului pe parcursul timpului, ceea ce duce la blocarea conductelor și la scăderea eficienței acestuia. Aceste depuneri pot diminua durata de viață a espressorului sau a filtrului de cafea. Iar de gust nu mai vorbim, va fi nesatisfăcător.
Mai exact, apa cu un conținut crescut de calcar reduce aciditatea naturală a cafelei, ceea ce duce la o aromă mai puțin intensă și un gust mai lipsit de vivacitate. În plus, apa dură are adesea un gust distinct, care poate afecta negativ plăcerea de a savura cafeaua.

Cafea. Sursa foto: Pixabay
Poți utiliza fără nicio problemă apa de la robinet pentru a prepara cafeaua, cu condiția să ai o apă cu un grad de duritate sub 8 °dH (grade germane de duritate). Apa moale nu influențează gustul cafelei și nu dăunează aparatului.
Cafeaua poate păstra aroma dacă alegi o apă mai puțin dură
Dacă nu ești sigur de apa de la robinet, atunci o poți filtra pentru a evia cheltuielile cu apa îmbuteliată. Așa că poți opta pentru o soluție mai economică și ecologică: un filtru de apă. Acesta îndepărtează mineralele care contribuie la formarea calcarului.
Fiecare tip de cafea beneficiază de un anumit nivel optim de duritate a apei: cafeaua la filtru își dezvăluie cel mai bine aromele atunci când este preparată cu apă cu o duritate de 2-3 °dH, în timp ce espresso-ul este perfect cu apă de 5 °dH.
Nu uitați să folosiți apă distilată și săruri minerale. Puteți alege mineralele chiar voi, dar nu uitați să includeți bicarbonați pentru a asigura alcalinitatea apei, scrie drinkmorning.co.uk.