Povestea băuturii din perioada interbelică. Se servea la Capșa. Rețeta savuroasei licori

Povestea băuturii din perioada interbelică. Se servea la Capșa. Rețeta savuroasei licori

Șvarțul era servit în perioada interbelică la Capșa, Corso sau Strobel. Cei care își permiteau să intre în celebrele restaurante savurau băutura în timp ce se puneau la curent cele mai interesante bârfe din oraș.

Șvarțul era băutura preferată din perioada interbelică

Șvarțul era o băutură foarte apreciată de bucureșteni, de la oamenii de rând până la scriitorii și artiștii care se adunau la Capșa pentru dezbateri pasionale despre tot felul de subiecte. În acea perioadă, șvarțul nu era doar un moft, ci se transformase într-o adevărată tradiție.

Botezată de Caragiale „jvarțul”, această cafea neagră era foarte apreciată în cercurile germane, numele derivând din expresia Schwarz Kaffee. Șvarțul nu este o băutură complicată, iar la Capșa se prepară o singură dată pe zi, dimineața, devreme.

Din păcate, locuitorii Bucureștiului au fost nevoiți să renunțe la șvarț deoarece Al Doilea Război Mondial a adus mari lipsuri în ceea ce privește alimentele și băuturile. După război, șvarțul a fost înlocuit de alte produse de import, cum ar fi espresso și cafeaua instant.

Cafea, Ibric De Cafea, Pauza De CafeaȘvarțul, cafeaua din perioada interbelică. Sursa foto. Pixabay

Cum se prepara delicioasa băutură

Cei care doresc să retrăiască amintirile din trecut pot prepara astăzi această băutură acasă. Pentru  rețeta de șvarț vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • trei linguri de cicoare măcinată ori orz prăjit și măcinat,
  • apă fierbinte.
  • Opțional, zahăr, lapte de soia, lapte de migdale, după gustul fiecăruia.

Cum se prepară: Se pune apa la fiert, în jur de 200 de mililitri, apoi se adaugă cicoarea sau orzul prășit și măcinat. Se lasă infuzia timp de 10 minute, după care se pot adăuga, în funcție de gust, zahăr, miere sau lapte vegetal.

Mai trebuie spus că în șvarț, unele persoane preferau să adauge câte o picătură de rom sau coniac. Printre persoanlițățile care sauvurau această băutură se numără Tudor Vianu, Al. Rosetti, N. D. Cocea, Ion Vinea, Mircea Eliade dar și Emil Cioran, scrie romaniatv.net.