Evenimentul Zilei > International > Cadavrul unui militar indian a fost găsit după 38 de ani în Munţii Himalaya. Ce spun autoritățile
Cadavrul unui militar indian a fost găsit după 38 de ani în Munţii Himalaya. Ce spun autoritățile

Cadavrul unui militar indian a fost găsit după 38 de ani în Munţii Himalaya. Ce spun autoritățile

Cadavrul unui militar indian a fost descoperit în gheţarul Siachen din Himalaya după 38 de ani. Bărbatul fusese prins într-o avalanşă în timpul unei operaţiuni de patrulare în 1984.

Cadavrul unui militar indian care a dispărut în Munţii Himalaya în urmă cu 38 de ani a fost descoperit în gheţarul Siachen. Chandrashekhar Harbola şi 19 colegi de-ai săi și-au pierdut viața într-o avalanşă în timpul unei operaţiuni de patrulare în gheţarul Siachen de-a lungul graniţei dintre India şi Pakistan, în 1984.

Cincisprezece cadavre au fost recuperate la scurt timp, dar cinci au rămas date dispărute, printre care și al bărbatului.

Siachen este cel mai înalt câmp de luptă din lume, iar soldaţi din ambele ţări își pierd viața în timpul furtunilor şi avalanşelor.

Cadavrele militarilor au fost descoperite

Unitatea armatei care a găsit cadavrul lui Harbola a mai identificat unul, dar nu au aflat al cui este. Familia lui Harbola, care locuieşte în districtul Haldwani din statul himalayan Uttarakhand, a precizat că sunt mulțumiți pentru că pot face o înmormântare cu onoruri militare. Nu este prima dată când trupul unui militar este găsit după zeci de ani. O unitate de patrulare a descoperit cadavrul lui Tukaram V Patil în 2014 – la 21 de ani după ce acesta a rămas în ghețari.

Siachen a fost o zonă disputată între India şi Pakistan. Au fost purtate negocieri pentru demilitarizarea zonei, dar autoritățile nu au putut face nimic. Trupele vecinilor dotaţi cu arme nucleare au încercat să își impună controlul asupra gheţarului Siachen în 1984. După mai mult de patru decenii, trupele ambelor naţiuni sunt încă staţionate pe terenul inospitalier.

Cel puţin 129 de militari pakistanezi au decedat în 2012 într-o avalanşă în apropierea gheţarului Siachen. India şi Pakistan au fost îndemnate să îşi retragă trupele din zona contestată, dar nu s-a mai întâmplat asta. Peste 10 militari indieni au murit într-o avalanşă în 2016, iar alţi patru și-au pierdut viața în 2019, tot în munți, potrivit BBC.