Evenimentul Zilei > International > Brexit. Mesajul care lovește Marea Britanie. Donald Tusk vrea Scoția în UE
Brexit. Mesajul care lovește Marea Britanie. Donald Tusk vrea Scoția în UE

Brexit. Mesajul care lovește Marea Britanie. Donald Tusk vrea Scoția în UE

Scoția ar fi primită cu entuziasm în Europa dacă și-ar obține independența de restul Regatului Unit, a declarat duminică Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European.

Donal Tusk a spus, într-o intervenție la postul BBC, că, în cazul în care Scoția va dori acest lucru, procesul readerării la Uniunea Europeană nu ar fi unul automat.

Totodată, Tusk a declarat că se simte „foarte scoţian” după Brexit şi a menționat faptul că Scoţia ar fi tratată cu empatie dacă şi-ar căpăta independenţa şi ar căuta un loc la masa UE.

Nicola Sturgeon, șefa executivului scoţian, şi-a declarant intenţia de a adera din nou la Uniunea Europeană dacă Scoţia va ieşi din Regatul Unit.

„Doresc să evit să spun un lucru prea brutal. Dar uneori mă simt de parcă aş fi scoţian – mă simt de parcă aş fi scoţian mai ales după Brexit. Dar în acelaşi timp, ştiu cât de importante sunt cuvintele suveranitate şi integritate în dezbaterea internă din Regatul Unit. Simt că nu este menirea mea să intervin”, a declarat Donald Tusk.

„Din punct de vedere emoţional, nu am nicio îndoială că toată lumea de aici, de la Bruxelles, şi, mai general, în Europa, ar fi entuziastă. Dacă mă întrebaţi despre emoţii, cred că mereu veţi fi martorii empatiei”, a mai spus Tusk, care a avertizat că rămâne în continuare procesul de aderare pentru orice ţară care vrea să facă parte din UE.

„Dacă, să spunem, se întâmplă ca Scoţia să devină independentă, atunci avem nevoie de procesul obişnuit. Va fi un nou proces” de integrare în Uniunea Europeană, a explicat el, informează Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.