UPDATE 2 – Portofoliul atribuit reprezentantei României, Rovana Plumb, este cel al Transporturilor, a anunțat președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


UPDATE. Rovana Plumb a mulțumit premierului Viorica Dăncilă dar și președintelui Ursula von der Leyen, în urma apariției draftului listei de comisari europeni, ce urmează să fie trimisă Consiliului.

„Este o nominalizare care mă onorează și responsabilizează în egală măsură.

Ca om politic și cetățean care face parte din generația care a lucrat și lucrează intens la integrarea în Uniunea Europeană, un proiect care nu s-a încheiat odată cu aderarea noastră, mă simt deosebit de mândră să pot contribui la această construcție europeană.”, a declarat Rovana Plumb.

Președinta OFSD i-a mulțumit Vioricăi Dăncilă și „colegului Dan Nica pentru fair play-ul arătat”.

„Cred cu tărie că această echipă unită va avea puterea sa răspundă provocărilor viitoare ale Uniunii”, a conchis Rovana Plumb.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat al Comisiei Europene.

Mâine urmează să fie anunțat și portofoliul pe care Rovana Plumb îl va avea în noul executiv european.

„Președintele ales Ursula von der Leyen și-a dat astăzi acordul pentru draftul listei de comisari europeni ce va fi trimisă Consiliului. 

Aceasta vine după ce seria de interviuri formale susținute de candidați cu von der Leyen, săptămânile trecute, cu fiecare dintre posibilii comisari sugerați.

Pasul următor:

Consiliu Uniunii Europene trebuie să adopte acum lista, în conformitate cu Articolul 17(7) din Tratatul Uniunii Europene (TEU), după care lista va fi publicată de Jurnalul Oficial al UE. Mâine, președintele ales Ursula von der Leyen va anunța distribuția portofoliilor și modul în care intenționează să organizeze Comisia Europeană.

Parlamentul European trebuie să-și dea acordul pentru întregul Colegiu de Comisari, inclusiv pentru președinte și pentru Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Securitate/vicepreședinte. Înainte de asta voravea loc audieri ale comisarilor desemnați în comisiile parlamentare de specialitate, în acord cu Regula 125 din Regulamentul de Procedură al PE. Odată ce Parlamentul European își va da acordul, Consiliul European va investi Comisia Europeană, potrivit Articolului 17(7) din TEU”, se arată în comunicatul președintelui desemnat.

În urmă cu câteva zile, Evenimentul zilei anunța, pe surse politice, că Ursula von der Leyen este presată din două părți.

Pe de o parte, Viorica Dăncilă și PSD, care insistă pentru nominalizarea Rovanei Plumb, de cealaltă parte Dacian Cioloș, care face presiuni ca reprezentantul României să fie Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană.

„Decizia președintei Comisiei Europene, von der Leyen, este complicată, balanța voturilor fiind doar cu 12 voturi în favoarea sa, dintre care 8 aparțin europarlamentarilor PSD. Ipoteza analizei din punctul de vedere al credibilității candidatului nu mai poate fi invocată o dată cu acceptarea candidatei franțuzoiace implicată în scandaluri publice”, scria acum mai puțin de o săptămână Dan Andronic.

Citește și: EXCLUSIV! Rovana PLUMB rămâne în cărți pentru comisar european, deși Dacian CIOLOȘ încearcă să o blocheze!

Politica de gen, marea șansă a Rovanei Plumb. O analiză despre viitorul comisar european made in România

Desemnarea comisarului european lasă un loc liber în Parlamentul European

Viorica Dăncilă, vizită fulger la Bruxelles. Cu cine se întâlnește premierul României?

 

Te-ar putea interesa și: